Съкращават държавната администрация чрез споделени услуги

Съкращават държавната администрация чрез споделени услуги

Съкращават държавната администрация чрез споделени услуги

Държавата съкращава администрацията в следващите две години. Това ще стане чрез принципа на споделените услуги. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на представянето на проекта „Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация”. На церемонията присъства и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън

„Сега моделът предполага всяка администрация да има организационно звено. Добрите практики обаче показва, че еднотипните дейности на администрациите могат да бъдат предоставени от центрове, различни от тях. Тези дейности обикновено са управление на финансите и на човешките ресурси, информационното обслужване и правене на обществени поръчки”, посочи Томислав Дончев.

„Ползите ще са най-малко от икономии от мащаба и въвеждането на единни стандарти. Напълно очаквано е много хора в общите администрации да се окажат излишни, но практиката в други държави е те да бъдат преквалифицирани и пратени на друга работа. 100 процента е сигурно, че разходите за издръжка на администрациите трябва да намалеят”, каза Дончев.

„Със сигурност ще има редуциране на служителите и на разходите”, каза Дончев по време на конференцията без обаче да посочва конкретни суми и проценти.

„Остава и въпросът за стопанисването и поддръжката на почивните бази на различните администрации. Ползването им от самите служители не е толкова ефективно и те обикновено трупат загуби. Над 100 са почивните бази ползвани от ведомствата и те се управляват по много различен начин. Често мениджмънтът им е на много далечно ниво от това на българския туристически бранш”, подчерта Дончев.

„Световната банка ще окаже пълно съдействие на правителството за тази важна реформа”, посочи от своя страна Тони Томпсън.

България е една от малкото държави в ЕС, която не прилага модела за споделените услуги. Същевременно няма единен модел за тях, всяка държава има свой опит и начин за тяхното въвеждане, каза Красимир Божанов - директор на дирекция „Модернизация на администрацията” на Министерския съвет.

„Проектът предвижда да бъдат избрани две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги. Изборът им ще бъде политическо решение, което ще бъде обсъдено на Съвета за административна реформа”, уточни Красимир Божанов.

Очакваме да постигнем интеграция на базите данни на ведомствата, намаляване на общите разходи и на тези за персонал, допълни той.

Финансирането на проекта е с пет милиона лева. Около половината ще отидат за работата на експертите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които искат да се включат в тази реформа. Експертите на СБ ще направят два доклада - с оценка на дейностите, на счетоводство и на човешките ресурси , както и оценка на собствеността, с която работят администрациите, съобщиха участниците в проекта. Две пилотни звена за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси и финансово-счетоводните дейности ще заработят до края на 2018 г. в централната администрация, а до 2020 г. Стратегията за модернизация на администрацията предвижда тези звена да бъдат 10. Експертите на СБ посочиха, че споделените услуги ще позволят гражданите ще могат винаги да имат достъп до администрациите, без опашки и излишно чакане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ