След 52 г. война в Колумбия: Мирен договор с ФАРК

След 52 г. война в Колумбия: Мирен договор с ФАРК

След 52 г. война в Колумбия: Мирен договор с ФАРК

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и лидерът на дясната бунтовническа групировка ФАРК Тимолеон Хименес подписаха мирен договор след повече от 52 г. въоръжен конфликт.

Хименес подписа споразумението с писалка, направена от патрон. За пръв път в историята лидер на ФАРК и колумбийски президент си стиснаха ръцете. Всички участници в церемонията бяха облечени в бяло, символ на мира, разказва Би Би Си.

В речта си след подписването лидерът на въстаниците поднесе съболезнования на близките на многобройните жертви на конфликта и се извини.

Конфликтът между правителството на Колумбия и бунтовниците бе най-продължителният в историята на западното полукълбо. До мира се стигна след четиригодишни преговори.

Договорът за мир предвижда амнистия за бунтовниците, без тези, които са участвали в тежки военни престъпления; интеграция на бившите въстаници; земеделска реформа и създаване на специални съдилища за разследване на пръстъпленията, извършени през войната.

Някои от точките в мирния договор изискват конституционни промени, за които ще бъде обявен референдум.

Още вчера Европейският съюз свали рестрикциите срещу ФАРК, основно финансови. Организацията остава обаче в списъка на терористичните организации, в който бе включена през 2002 г., предде Франс прес. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Подкаст „Ти водиш“: Свят на ръба, новото активно поколение и промените във формата на лично щастие 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ