След Путин и Тръмп заговори за увеличаване на ядрената сила

След Путин и Тръмп заговори за увеличаване на ядрената сила

След Путин и Тръмп заговори за увеличаване на ядрената сила

Следващият американски президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ трябва да засилят и увеличат ядрения си потенциал, докато светът не се вразуми по отношение на ядрените оръжия.

Изявлението, по традиция направено в Twitter, бе направено няколко часа след руският президент Владимир Путин издаде заповед за усилване на ударната ядрена сила, способна да пробие всеки противоракетен щит, като този, който САЩ смятат да разположат в Източна Европа, отбелязва Франс прес.

Декларацията на републиканеца е в контраст с всички официални позиции на президента Барак Обама, който призова в прочутата си реч в Прага през 2009 за свят без ядрени оръжия.

Тръмп, който прекарва последните дни от годината в луксозни си клуб във Флорида, се е срещнал в сряда с висши военни, сред които и шефа на американската ракетна програма вицеадмирал Джеймс Сиринг. Тема на разговорите е било намаляването на разходите за някои от отбранителните програми.

САЩ разполагат в момента със 7000 ядрени глави, няколкостотин по-малко, отколкото има Русия.

Пентагонът иска да модернизира три основни части от ядрения си арсенал – междуконтиненталните ракети, подводниците и стратегическите бомбардировачи. По експертни оценки програмите ще струват 1000 млрд. долара в следващите 30 години.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ