Служебният кабинет гледа на извънредно заседание актуализацията на бюджета

Служебният кабинет гледа на извънредно заседание актуализацията на бюджета

Служебният кабинет гледа на извънредно заседание актуализацията на бюджета

Служебният кабинет ще разгледа на извънредно заседание днес следобед актуализацията на държавния бюджет. Това обяви от парламентарната трибуна служебният премиер Стефан Янев, който докладва за финансовото състояние на страната ни по искане на БСП. 

Янев припомни, че новият вариант на ключовите финансови закони - държавният бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса  - вече са одобрени от социалните партньори. Проектът предвижда събираемост с около 2 милиарда лева повече, както и допълнителни разходи в размер на един 1,8 милиарда лева. 

Нужно е проектът да бъде гласуван от Министерския съвет, за да бъде внесен в Народното събрание. В актуализацията, подготвена от служебния екип, се предвижда преизчисляване на всички пенсии от октомври и нови средства за болници и в подкрепа на бизнеса заради очакваната есенна пандемична вълна.

"Очаква се държавният бюджет да приключи годината с около 3% дефицит. Актуализацията се налага заради проблем с извънредните плащания при необходимост да бъдат удължени - плащанията, свързани със социалната система, пенсионерите, помощите, мерките за бизнеса, за подпомагане на здравната система за преодоляване на ковид вълната", посочи Янев.

На въпрос на "Има такъв народ" дали служебният кабинет е консултирал проекта с определени политически сили, за да се заложат средства за избори "2 в 1", Янев отговори: "В предложението за актуализация на бюджета са заложени достатъчно пари, които да осигурят и двата възможни сценарии за провеждане на избори. Моля, не влагайте политически контекст, че в актуализацията на бюджета се залага един или друг сценарий затова, защото актуализацията на бюджета, която ще гласува днес правителството, е просто едно предложение, а ваша работа в парламента е да решите как точно ще се случи тази актуализация след съответния дебат". 

"Часовникът цъка, ако тази актуализация не бъде внесена, това означава, че през септември този пакет от социални плащания няма откъде да се вземе", обясни в парламента служебният премиер.

Около 250 милиона лева вече са раздадени на бизнеса през търговските банки по схемата за подпомагане на Фонда на фондовете, съобщи още Стефан Янев. По думите му бизнесът, който иска да се развива, разчита и на заеми, каквито представя тази схема, а не само на грантове.

"Инфлацията трябва да се наблюдава много внимателно, за да не се наложи нова актуализация на бюджета", добави Янев.

Въвеждането на еврото в България трябва да се случи при възходяща икономическа тенденция, каза още по време на изслушването си Стефан Янев. "Ако обаче е негативен трендът и българската икономика е в рецесия, трябва да мислим много сериозно. Това е разковничето, което мисля, че трябва да се чуе в тази зала и да го имате всички предвид, когато дойде за тези решения".  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ