Стефан Янев за първия месец на управление: Заварихме хаос и липса на правила

Стефан Янев за първия месец на управление: Заварихме хаос и липса на правила

Стефан Янев за първия месец на управление: Заварихме хаос и липса на правила

Хаос, системен безпорядък и липса на правила - такава обща оценка на ситуацията, при която е стартирало дейност служебното правителство даде премиерът Стефан Янев. На продължителен брифинг кабинетът днес отчете какво е свършено от встъпването му в длъжност.

По нормалната демократична практика се дава един толеранс от около 100 дни. Но този комфорт служебното правителство го няма, защото животът му е около 100 дни, заяви служебният премиер Стефан Янев при представянето на отчета и добави, че при встъпването им в длъжност са заварили хаос. 

"За съжаление, колкото повече се зарявяме в съответните проблеми в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос. По-скоро един системен безпорядък и липса на правила. За съжаление, тази практика е част от негативната констатация, която намираме. За съжаление един от министрите, които присъстват тук, стана известен с една метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори", каза служебният премиер Стефан Янев.

Според него служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина. "Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление дори култура и образование са обрасли с подобни негативи, които ние трябва да показваме на първо време на гражданите, и след това да ги решаваме по правилен и прозрачен начин", категоричен беше служебният премиер. 

Принципите, от които се води служебното правителство са прозрачност и отчетност пред обществото и няма да се толерира различен подход. "Заедно с това толерирането на никой и недосегаемостта на никой не е гарантирана, всеки отговоря за действията си", категоричен беше Янев.

По отношение на основната задача на служебното правителство, а именно подготовката на парламентарните избори, Стефан Янев заяви, че влизат в своята роля с отговорностите, които имат. 

"Най-важната ни отговорност е да предоставим възможността ЦИК да вземе информирано решение по отношение на въпросите, които касаят нейната дейност - осигурява не на машини в съответствие с Избирателния кодекс, осигуряване на тяхното обслужване и съответно безпроблемно протичане на изборния процес. Мисля, че няма да има препятствия по отношение на организацията. Предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всички 1500 машини, необходими за вота", заяви Янев. 

По думите на служебния премиер, тяхното задължение и ангажимент към хората като служебно правителство било да покажат един нов стил на управление. "Новият стил, който трябва да им помогне да преодолеят усещането за безнадеждност, беззаконие, безнаказаност. Надяваме се, че този тип на поведение ще бъде продължен от следващите партии, които ще влязат в новия парламент", ката премиерът. 

Социалната сфера 

"Основната цел в работата на Министерството на труда и социалната политика е насочена с грижа и с мисъл за гражданите на България. Още с първото заседание Министерският съвет прие решение за удължаване на добавката от 50 лв. на всички български пенсионери. Скоро предстои правителството да приеме решение за увеличение на пенсиите на 1,245 млн. души с 5%, така че при тези, които е необходимо, те да бъдат осъвременени. Продължаваме и с мисъл и за уязвимите групи от българското общество – тези, чиито доход е под линията на бедност. Продължава патронажната грижа в 61 общини. Продължава и програмата "Топъл обяд", заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Гълъб Донев. 

По думите му, се работи и по запазване на бизнеса и заетостта. "Безработицата в страната продължава да намалява. Към днешна дата на годишна база намалението е с над 37%, а безработицата у нас в момента е около 5,4%. Това е добър знак, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя на мерките за ограничаване на COVID-19", каза още Донев.  

В момента тече кампания за набиране на работещи в туристическия бранш - борсите по труда посредничат между работодателите в бранша и активно търсещите работа. От 1 юни са стартирали и регионалните програми за заетост. 

"Продължаваме с мерките за подпомагане на бизнеса и заетостта. Една от тях е мярката 60/40, която ще има продължения", обясни още социалният министър. Той благодари на министрите на икономиката, финансите и здравеопазването за колаборацията и тясното партньорство с техните институции. "Българският бизнес може да бъде спокоен, че ще продължим да го подкрепяме", категоричен е социалният министър. 

Планът за възстановяване и устойчивост

"Важно е да кажем че парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Те ще дойдат в рамките на тази година и ще бъдат 13% префинансиране от момента, в който планът бъде одобрен. Причините той да не е предаден и да има малко забавяне са две. Първата е политическото решение на нашите предшественици да  не го предават и техническите неизправности, които открихме по него. Втората е желанието ни да го подобрим, защото това е важен ресурс за нас", заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"При встъпването ми в длъжност намерихме някои отворени още въпроси. Заедно със службите на Европейската комисия ги дискутираме. Още с встъпването рестартирахме работната група по Плана, получихме много предложения от различните министерства, над 30 нови проекта, повечето от които много хубави, има десетина нови проекта, които все още разглеждаме и искаме да влязат в Плана", каза още Пеканов. 

По думите на Пеканов, правителството работи по подобряването на Плана в три направления. Първо, да има повече контрол как тези средства ще бъдат изразходени, второ - да получим помощ именно в тази сфера как по-ефективно в бъдеще да можем да измерваме ефектите от всички тези проекти. И да се гарантира, че тези ресурси ще отидат в цялата страна, а няма да се концентрират само в столицата или в големите градове. 

За МВР и организацията на изборите

Чистка в състава на МВР не е извършена, заяви по време на отчета си вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков. "За разлика от Цветан Цветанов, когато всички областни директори бяха освободени до един и после той върна когото си иска, включително мой зам.-министър в момента е от тях, почистване сега не е извършвано", обясни Рашков.

Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени - единият от тях е главният секретар на МВР. Онова, което се случи миналата година под колоните на МС, не можеше да има други последици, освен неговото освобождаване, категоричен е министърът. Всички останали ръководни лица са запазени, освен тези, които не са пожелали да напуснат. Други са преназначени и са на работа със същата длъжност и същата заплата, допълни Рашков.

По думите му, надеждата е честни избори за всички български граждани. "Всички знаем, че една от задачите на служебното правителство е тази - всеки глас на български гражданин да бъде отчетен така, както е подаден, а не както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка в нашата страна. На всички е известно, че на предходните избори, а и преди това е констатирано купуване на вот - затова уродливо явление в нашия обществено-политически живот МВР няма вина, заяви Рашков. Ако има случаи, в които е опитвано да се съдейства на това - аз бих ги нарекъл инцидентни и ние ще вземем мерки. Една част от промените в службите са и по тези причини", допълни вътрешният министър.

Антикорупционният фонд изготви един много интересен анализ, в който посочи ясно и точно, с цифри, къде е наблюдаван такъв вот и на първо място се сочи Бургас, следван от Кърджали, Благоевград Стара Загора и други, обясни Рашков.

Преди изборите на 4 април в МВР са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове, каза още той. "Не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме дела за покупко-продажба на гласове от други партии. И нещо любопитно - в една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка, открити са лозунги от ПП ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите", каза Рашков.

Една от приоритетните задачи в МВР е предприемане на всички организационни мерки, които да гарантират провеждането на честни избори на 11 юли, допълни той.

"Аз като вицепремиер съм определен за носител на отговорността по тази линия, създали сме щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР и в страната са създадени подобни структури и те ще си взаимодействат. Ще осигурим охраната на машините и бюлетините, планира се и численият състав на охранителните служби. Към 11 юни са получени общо 9 сигнала свързани с изборни престъпления, няма образувани досъдебни дела по тази линия, добави Рашков.

Икономическата политика

"В Министерство на икономика разделихме дейностите на два вида – по прозрачност и за икономически растеж. Първото нещо, което направихме, беше да осветлим, че ББР е раздала 946 милиона лева на 8 фирми и 1,8 милиарда лева на други 20 фирми. След това сложихме нов Устав на банката, според който максималният заем е 5 млн. лева, така че да не се дават по 100 млн. кредити от банка, която трябва да подпомага малкия и среден бизнес", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му следващата стъпка за прозрачност е била да се напарвят комисии в Държавната консолидационна компания и в Българската агенция за експертно застраховане. "В Държавната консолидационна компания 630 милиона са били похарчени за 10 завършени язовира. Първите три проверки показаха,ч е тези водоеми още не са в експлоатация. Издал съм още вчера заповед всички завършени съоръжения да влязат в експлоатация веднага”, подчерта министърът.

В подкрепа на икономическия растеж министърът напомни за програмата за възстановяване за над 2,5 млрд. лева - нови средства за МСП, в партньорство с търговските банки, за ликвидност на тези фирми. 

По Плана за възстановява и развитие за бизнеса са увеличени средствата с близо 500 милиона лева и са привлечени като партньори европейски институции, включително и ЕИБ, във фишовете на Министерството, за да може парите да се харчат прозрачно и да има минимален риск от корупционни практики, каза министърът. Той изтъкна също и възможността за подкрепа за бизнеса по линия на инициативата "Три морета", като се работи по възможността през юли, по време на форума в София да пристигнат големи компании като Amazon и Google, и за това представителите на бизнеса да поканят свои партньори от страните от инициативата. 

"Резултатно е и състезанието на българските търговски представители в чужбина за привличане на чуждестранни инвеститори в страната и за осигуряване на потенциални сделки за експорт на български фирми", каза Кирил Петков.

Работата в здравеопазването

Безспорно, COVID-19 е проблемът. Лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на лошото състояние на здравната система и лошото управление на кризата - малкият брой тестове, това, че страната ни е последна по брой ваксинации, обясни здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

"Най-важното, което направихме от първия си ден беше да променим логистиката на доставките и да дадем приоритет на възрастните хора за ваксинацията. Имам добра новина - сравнително относително високият брой на ваксинирани хора, над 400 000 души над 60 години за последния месец и това е нещо, което ме удовлетворява. Успяхме да бъдем една от първите държави в ЕС, която утвърди новите европейски сертификати още в началото на юни. Имаше над 5000 грешни сертификати, опитахме се да преодолеем по най-бързия начин този проблем", обясни Кацаров.

Той анонсира, че до края на следващата седмица ще бъде публикуван единен протокол за диагностика и лечение. "Опитваме се да организираме и здравно-информационна кампания, която също не беше направена. Очакваме още тази седмица страната ни да влезе в зелената зона по критериите на ЕС. Другата страна на работата, която свършихме, е да започнем промени в здравната система и отстраняване на грешките. Ще създам нова Дирекция за правата на пациента, която считам за задължителна", поясни министърът. 

Финансовата сфера

"Това, което заварихме още първия ден, и то не беше изненада за никой от колегите във финансовия сектор, е че мерките бяха бюджетирани до края на март. Актуализация на бюджета не беше направена. Нашата първа задача беше да изготвим в спешен порядък план-сметка за изборите, за което имахме само един ден. Успяхме да продължим част от мерките и да осигурим извънбюджетен ресурс в размер на около 2,5 млрд. лева и да направим една програма за възстановяване на бизнеса като запазим мерките, насочени към най-уязвимата част от населението", заяви министъра на финансите Асен Василев.

По думите му е имало огромна липса на контрол – не само във финансовото ведомство, но и в други министерства. "Липса на контрол как се възлагат и изпълняват договори и поръчки и липса на каквато и да е заинтересованост на държавата като стопанин на ресурса на гражданите. Тези пари бяха харчени безконтролно. Това, което виждаме в последните 30 дни е една изключително повишена събираемост", посочи Василев и обяви, че през следващите 10 дни ще изнесат повече данни по темата. 

"Вече виждаме една изпреварваща събираемост и очакваме да съберем повече пари в бюджета, отколкото е заложено предварително. Наваскани са изоставанията в Агенция "Митници", добави той. 

Министерство на финансите е предприело също затегнат контрол върху т.нар. "инхаус поръчки". "Наблюдава се, че през последните 4 години вместо да се използва Законът за обществените поръчки и да се спазват правилата по възлагане, горе-долу половината държавен ресурс е минал през инхаус поръчки. Това са непрозрачни поръчки, директно фирмите се договорят с частни подизпълнители, не минават през Закона за обществените поръчки, тръжни процедури и обжалвания. Използва се вратичка в закона за спешни и неотложни случаи, което се е превърнало в порочна практика. Там сме предприели вече мерки с Агенцията за обществени поръчки всички тези инхаус процедури да бъдат публикувани. С Министерство на правосъдието работим по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. Вкарали сме АДФИ в големите възложители на обществени поръчки, които използват т.нар. огледални договори, където държавната структура дава на свое подразделение договор за изпълнение и подразделението го възлага на частни изпълнители. Това е направено с цел да се заобикаля закона за обществените поръчки", каза министър Василев.

Той уточни, че е прокарано решение на МС, което да установи голям теч за купуването на дърва за отопление - където "около 300 лв. на тон са текли в нечии джобове". 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ