Служебният кабинет готви мерки срещу поскъпването заради високите цени на тока

Служебният кабинет готви мерки срещу поскъпването заради високите цени на тока

Служебният кабинет готви мерки срещу поскъпването заради високите цени на тока

Служебният кабинет подготвя възможни решения за електроенергийните дружества във връзка с повишените цени на енергията. Това стана ясно от отговор на служебния премиер Стефан Янев в рамките на парламентарния контрол. Той отговори на въпрос на депутатите Петър Чобанов и Джейхан Ибрямов от ДПС относно мерките на правителството по отношение на рязко повишаване на основни стоки, храни и услуги. 

Подготвяните мерки ще бъдат огласени следващата седмица. Те са микс от решения, които са свързани с дейността на електроенергийните дружества, с дейността на българската независима енергийна борса, в рамките на закона и съгласувано с регулаторните органи, обясни Янев. Целта е да се дадат възможности за успокояване на пазара и в частност на дружествата с големи енергоемки дейности.  

Според Янев, служебното правителство не е в състояние да предлага дългосрочни мерки, тъй като те изискват съответна подкрепа от парламентарно представени партии. 

"В момента икономиката се възстановява. Българската икономика се развива добре. За съжаление, числата са такива, че в сравнение с миналата година се отчита повишение на цените", посочи Янев. "Енергоносителите и горивата и техните цени на световните пазари се отразяват пряко или непряко в крайните цени на стоките от първа необходимост. В сравнение с миналата година суровият нефт има повишение от 68%, природният газ - над 200%, общо енергийните стоки - с 85%. Това е на база сравнение юли 2020 - юли 2021 г.", поясни премиерът. 

По данни на НСИ в момента инфлацията е средно около 3 процента, каза още Янев. При възможност за изваждане на прякото влияние на цените на горивата и на енергоносителите тази инфлация би била в рамките на нормалното на годишна база от порядъка от 0.7%, уточни той. 

България е в отворен пазар, в същото време сме във валутен борд, което означава, че възможностите на политиката на националната банка и на правителството да влияе пряко върху цените и пазарите е доста ограничена, заяви премиерът. "Налага се една преди всичко благоразумна фискална политика. В актуализацията на бюджета се предвиждат определени намаления на планирани разходи и намаление на планирания бюджетен дефицит с 0.3 процента, което допълнително ще доведе до намаляване на общата тежест върху бюджета", обясни той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ