Прогнозите на политолози и социолози за възможните сценарии за ново правителство

Прогнозите на политолози и социолози за възможните сценарии за ново правителство

Прогнозите на политолози и социолози за възможните сценарии за ново правителство

Коалиция "ГЕРБ - СДС" и ПП "Има такъв народ" са с много близки резултати, показват данните на ЦИК при обработени 95.22 на сто СИК протоколи в РИК. При ГЕРБ отиват 23.91 на сто от гласовете в парламентарните избори на 11 юли, за ПП "Има такъв народ" е с 23.66 на сто, "БСП за България" - 13.63 на сто, "Демократична България" - 12.55 на сто, Движението за права и свободи - 10.59 на сто, а за "Изправи се! Мутри вън!" - 5.04 на сто. Преди да бъде съобщен окончателният резултат от изборите, политолози и социолози дадоха своята прогноза какво е възможното развитие на ситуацията оттук нататък за излизане от политическата криза и съставяне на редовно правителство. 

"Експериментът с машините се оказа успешен. Без съмнение ще разрешим един проблем на изборния ни процес – невалидните бюлетини", коментира в ефира на Нова телевизия социологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Според Първан Симеонов от "Галъп" ГЕРБ са загубили около 150-200 хиляди гласа. "Ако те спечелят тези избори, дори с половин глас, Борисов отново ще излезе и ще каже, че е победител. Това ще има символно значение. Ще направят опит за правителство, който ще е неуспешен, но ще бъде символ. Протестните партии няма да имат мнозинство, но вече са далеч по-близо. Съставянето на правителство ще бъде по-лесно. Слави Трифонов ще трябва да прави кабинет", коментира по Нова телевизия Симеонов. 

Регистрираме по-ниска от очакваната избирателна активност на вота на 11 юли, коментира по bTV социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.
По думите му окончателните данни за активността ще са с 8-10% по-ниски от редовните парламентарни избори на 4 април, когато активността стигна 50% . Значителното понижаване според него е комбинация от три фактора: отпускарският летен сезон, страхът от машинния вот и намалялата политическа мобилизация. "Ще има засилено представителство на т. нар. партии на протеста – между 112 и 114 депутатски места, но няма да имат мнозинство от над 120 гласа", каза още социологът.

Двете досега големи партии, свързани със статуквото, губят сумарно около 20 мандата, които се преливат към "Има такъв народ" и "Демократична България" печелят 20 мандата, каза в ефира на БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Това обаче не променя радикално ситуацията. "Не виждам вероятност да имаме мнозинство на 3-те партии на протеста, т.е. от гледна точка на това, че сме в ситуация, в която отново ще се търси подкрепата на някоя от старите партии, ние сме в същата ситуация - промяна, увеличена тежест, липса на промяна отново в ситуация, в която може да се търси подкрепата", каза Димитрова.

Според събеседника й в студиото, социологът от "Галъп интернешънъл" Андрей Райчев, ГЕРБ са загубили психологическото си предимство. "Сега ГЕРБ между другото не загуби, дори да завърши с някакъв фотофиниш - с едни гърди напред за "Има такъв народ", това не е разлика. Аз не се съмнявам, че "Има такъв народ" ще изберат правителство, че ще изберат министър-председател и няма да попадне веднага в рулетката на кризата. Трябва да изчакаме г-н Трифонов да каже намеренията си, но най-вероятно ще стане това - той ще предложи нещо. Явно не преговаря даже със своите съюзници", каза още Райчев.

"Трябва да се обърне внимание на ниската избирателна активност. Който и както и да управлява, ще е с много малък процент представителност. Гласовете от чужбина може да скъсят дистанцията между ИТН и ГЕРБ и партията на Слави Трифонов да излезе на първо място, но отново без мнозинство", коментира по bTV политическият психолог и анализатор проф. Антоанета Христова. 

Ирена Тодорова, която е преподавател по политически науки в Нов български университет, предрече отново тежки преговори, дори между партиите на промяната. "Не видяхме тези три субекта да си говорят по време на кампанията", добави тя. 

Според политолога Росен Карадимов ключът за съставяне на кабинет е в БСП, но не вижда революцията, която се очакваше след 4 април. "Отново няма мнозинство, не се състоя революцията във формата, която се очакваше. Промяната е необратима обаче. Никой не коментира възможност за управление на ГЕРБ", добави той.

"Ключово е кой ще бъде първи, защото Борисов имаше навика да казва как побеждава всички години наред и ако сега той остане втори, това би променило психологически политическата ситуация в България", бе коментарът на политолога Слави Василев. Според него, машинното гласуване се е оказало успешно. 

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията определи предизборната кампания като най-активната от 20 години. "Когато излязат окончателните данни, трябва да се види по т.нар. "рискови секции" как се е развил вотът - как е гласувано, има ли големи аномалии, които показват, че има купен или контролиран вот", поясни той в ефира на БНТ.

Съставянето на редовно правителство е неизбежно. Какъв ще бъде неговият хоризонт е друг разговор. Това мнение изрази пред БНР социологът Кънчо Стойчев. "Струва ми се, че няма да се мине през излъчване на коалиция, а ще се върви към по-скоро правителство на малцинството, подкрепено в парламента. Ще имаме изпълнителна власт, която ще бъде под постоянен, много силен парламентарен контрол. Ще имаме възстановена роля на българския парламент. Такъв кабинет ще тръгне с някакви приоритети, но не би могъл да се нагърби с целия комплексен товар на българското общество", поясни Стойчев. Според него е твърде вероятно служебният кабинет на президента Радев да се окаже прототип.

Кънчо Стойчев открои няколко основни причини за ниската избирателна активност. На първо място той посочи сериозното ограничаване на стимулирания вот -  около 200 хиляди не са отишли да гласуват, защото не им е било платено. На летния сезон пък се дължи отливът на други 200 000 гласоподаватели. Третата причина – не са гласували и онези, които са преценили, че нещата вече са решени на 4 април и страната е тръгнала по пътя на промяната. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ