Соломон Паси: Трета световна война сега е малко вероятно да се случи

Соломон Паси: Трета световна война сега е малко вероятно да се случи

Соломон Паси: Трета световна война сега е малко вероятно да се случи

„Щом се говори за трета световна война, значи е по-малко вероятно тя да се случи. Тя е най-вероятно да се случи, когато по-малко се говори за нея. Но всичко е възможно в този динамичен свят“. Това заяви в ефира на БНТ основателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Според него светът се намира в същата степен на сигурност, както и преди смъртта на Солеймани и едва ли настоящите събития ще предизвикат световен трус.

„Касем Сюлеймани е много интелигентен човек и във военно отношение, и в политическо и в терористично отношение. От европейска гледна точка, той е от тъмната страна на силата, с изключение годините, когато той е съюзник на Запада в борбата с „Ислямска държава“. Неслучайно европейските лидери казаха, че няма да пролеят сълза за него, той има славата на Дарт Вейдър. Той причини войните в Йемен, в Сирия, в Либия, в Газа. Трябва да си дадем сметка, че той седи зад атентата в Бургас през 2012 г. Той не умря по унизителен начин, получи достойна смърт за един войник“, коментира Соломон Паси.

По думите му, две са основните събития, които оформят контекста на случващото се в Близкия изток. Едното са военните учения, които правят съвместно Русия, Китай и Иран, другото са изборите в Съединените американски щати.

Паси припомни, че Иран е благодарен на България, затова че му е продавала оръжия по време на войната с Ирак.

„Имаме много добри български дипломати и посланици, които са служили в Иран, така че България има някакви наследствени знания в тази страна, които могат да бъдат привнесени в общоевропейските усилия. Трябва да формираме обща европейска позиция“, категоричен е той.

Соломон Паси коментира и днешното откриване на „Турски поток“ в Истанбул, на което премиерът Борисов също е поканен.

„Не смятам, че този поток е добър за България, той просто засилва влиянието на Путин в българската политика“, каза още основателят на Атлантическия клуб в България.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ