Спасителните операции в Средиземно море станаха заложници на политиката

Спасителните операции в Средиземно море станаха заложници на политиката

Спасителните операции в Средиземно море станаха заложници на политиката

Върховният комисар на ООН за бежанците заяви вчера, че само малцина от милионите сирийски бежанци в чужбина се завръщат в родината си и посочи, че спасителните операции в Средиземно море са станали "заложници на политиката" и трябва да бъдат подновени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Италианецът Филипо Гранди говори на редовната годишна среща на изпълнителния комитет на агенцията за бежанците в Женева и призова Европейския съюз да запази сегашната си политика за предоставяне на убежище на мигранти. 

Той  отбеляза, че Либия, която е главната площадка, от която към Европа тръгват мигрантите през Средиземно море, през последните месеци е засилила  крайбрежната си охрана, но не и другите си институции. В резултат на това много мигранти и бежанци насилствено биват връщани в Либия, където стават жертви на експлоатация и арест в ужасяващи условия. 

"Така споделянето на отговорността се превръща в бягство от отговорност", каза Гранди, визирайки препирните в ЕС по въпроса за миграцията. "Отблъскването на тези хора не може да бъде отговор, а пазарлъците за всяка отделна лодка (с бежанци), дори когато преговорите завършат успешно, не е добро решение", подчерта той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ