Спорен параграф в Закона за концесиите скара депутатите

Спорен параграф в Закона за концесиите скара депутатите

Спорен параграф в Закона за концесиите скара депутатите

Със 77 гласа "за", 20 "против" и 4 "въздържали се" парламентът прие на първо четене промените в Закона за концесиите. Със законопроекта, внесен от Министерски съвет, се привеждат в пълно съответствие изискванията на европейски директиви за възлагане на договори за концесия и за електронното фактуриране при обществените поръчки, информира Агенция "Фокус".

С проекта се прецизира обхвата на закона с посочване на всички възлагащи органи и възложители, като се дават дефиниции на термините „доминиращо влияние“, „изключително право“, „местни органи“, „регионални органи“, „публичноправна организация“, „свързано предприятие”, „специално право” и се допълва определението за „публично предприятие“. Законопроектът уточнява изключенията от приложното поле на закона спрямо определени концесии за строителство или концесии за услуги. Прецизират се и редица понятия като „концесия с трансграничен интерес” и „концесия без трансграничен интерес”, целящи улесняване на прилагането на закона.

Параграф 10 на законопроекта, касаещ концесия в областите на отбрана и сигурност, се оказа доста спорен като по време на разискванията управляващите направиха заявка, че ще предложат неговото отпадане между първо и второ четене. Спорните текстове гласят, че концесия в областите отбрана и сигурност се възлага за доставка на оборудване, което е специално проектирано или адаптирано за военни цели и е предназначено за използване като оръжие, боеприпаси или материал с военно предназначение, включително на части, компетентни или монтажни елементи за такова оборудване. Концесия в областите отбрана и сигурност ще се възлага и за доставка на чувствително оборудване, включително на части и компоненти или монтажни елементи за такова оборудване, както за строителство и услуги за специфични военни цели или за чувствително строителство или за чувствителни услуги и други, допълва агенцията. 

"Предложението за концесиите в областта на отбраната е неясно и смущаващо", коментира депутатът от ПГ на "БСП за България" Кольо Милев по време на дебата по промените в Закона за концесиите на първо четене. Според него, предлаганото изменение в параграф 10, чл. 12 е неясно и доста смущаващо. "Така предложеният текст е може би опит да се заобиколи законът за обществените поръчки в областите отбрана и сигурност. Не става ясно как ще се използва концесионния договор за предложената промяна за концесия в областите на отбраната и сигурност", коментира още Милев. 

Коментар имаше и от страна на ГЕРБ. "Част от текстовете от Закона за концесиите ще събудят въпроси какво представляват те в сферата на отбраната. Не смятам, че текстът по параграф 10 е практически приложим, а ще събуди повече въпроси какво представляват концесиите в сферата на отбраната", каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев по време на дебата по промените в Закона за концесиите на първо четене. Той поясни, че от ГЕРБ поемат ангажимент да внесат промени между първо и второ четене и ще предложи параграф 10 да отпадне. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ