Съседите на Венецуела не признават изборите в страната

Съседите на Венецуела не признават изборите в страната

Съседите на Венецуела не признават изборите в страната

Съседите на Венецуела заявяват, че няма да признаят изборите, които се провеждат в страната за национално учредително събрание, съобщава Фокус. 

Правителствата на Перу, Аржентина, Мексико и Колумбия, обявиха че отказват да признаят изборите във Венецуела. 

От мексиканското външно министерство заявяват, че правителството на Венецуела е решило да „проведе избори, противоречащи на общопризнатите демократични принципи, не съответстващи на конституцията на страната и задълбочаващи кризата, която страната преживява“. 

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос заяви, че страната му също няма да признае резултатите от изборите във Венецуела. 

„Аржентинското правителство съжалява, че венецуелското правителство не се вслушва в призивите на международната общност, а продължава с изборите за учредително събрание, които не съответстват с изискванията, въведени от конституцията на страната“, пише в официално заявление на МВнР на Аржентина. „Днешните избори не уважават волята на повече от 7 млн. венецуелски граждани, които са против провеждането им. Аржентина не признава резултатите от тези незаконни избори“, се подчертава още в заявлението.

Правителството на САЩ също обеща „силни и незабавни действия срещу архитектите на авторитаризма“.

По инициативата на президента Николас Мадуро, се провеждат избори за учредително събрание, което трябва да изготви изменения в конституцията на страната. По думите на президента, конституционната асамблея на Венецуела, за която се проведоха избори в неделя, „ще въведе ред“ в страната и „ще сложи край на безнаказаността“. Тя трябва „незабавно да реорганизира Генералната прокуратура“ и „да поеме контрола над нея, за да се възцари правосъдие“. 

Опозицията смята, че изборите за учредително събрание са в нарушение на конституцията, защото за свикването му трябва да се обяви референдум. 

Във връзка със спорната ситуация във Венецуела, перуанското МВнР призова за среща външните министри на страните от региона. На срещата са поканени представители от Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Мексико, Панама, Парагвай и Канада.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ