Стар и нов външен министър с обща декларация за ситуацията в Израел

Стар и нов външен министър с обща декларация за ситуацията в Израел

Стар и нов външен министър с обща декларация за ситуацията в Израел

Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен министър в служебния кабинет Светлан Стоев излязоха с общо изявление за ситуацията в Израел след церемонията по предаването на поста днес в МВнР. Позицията беше прочетена от Светлан Стоев, който подчерта, че общото изявление показва линията на приемственост в българската външна политика, предаде БТА.

България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и Палестинските територии, която допълнитено засилва напрежението, особено в и около Ерусалим, се посочва в общата позиция. Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно, се отбелязва в позицията.

Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Ерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение, се заявява в позицията. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот и изказваме съболезнования на семейството на жертвите, в това число деца, и пострадалите, на които желаем бързо възстановяване, се посочва в изявлението. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум, се заявява в позицията.

Над 1000 ракети изстреляха палестински въоръжени групировки от Газа към Израел от понеделник вечерта, съобщи тази сутрин израелската армия, цитирана от Франс прес.
В прессъобщение армейският говорител Йонатан Конрикус уточни, че 850 от тези ракети са били прихванати от противоракетния щит или са паднали в Израел, а 200 са паднали в палестинския анклав.

Ракетните обстрели са убили в Израел общо петима души и са ранили десетки, сочат данни на полицията и спасителните служби. По последни данни на здравното министерство в Газа при ответните въздушни удари на Израел са загинали най-малко 35 души, включително 12 деца. Според въоръжените групировки в анклава Хамас и "Ислямски джихад" израелските удари са убили техни командири. Израелската армия посочи днес още, че е прехванала дрон, идващ откъм ивицата Газа. По информация на посланика ни в Израел Румяна Бъчварова, има разрушена жилищна сграда. Засега няма данни за пострадали български граждани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ