Стефан Янев: Икономиката ни през последните шест месеца се развива добре

Стефан Янев: Икономиката ни през последните шест месеца се развива добре

Стефан Янев: Икономиката ни през последните шест месеца се развива добре

Икономиката на България през последните шест месеца се развива добре, позитивно. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на блицконтрола в парламента. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за ниския икономически растеж на страната. 

"Сравненията на база тримесечие и моментна снимка не са най-точният показател. На годишна база тези цифри стават съвсем различни", отбеляза Янев. Той каза, че в началото на 2020 г. икономическият растеж също е бил позитивен.

По думите му, прогнозите на експертите са, че на годишна база растежът ще е съизмерим с европейския - около 4%. По-късно в изказването си той уточни, че данните на Националния статистически институт /НСИ/ и на БНБ са за 4,6% растеж. 

Служебният премиер коментира, че ефектът върху икономиката от високите цени на електроенергията е видим не само в България, но и навсякъде в Европа. На коментар на Добрев за външния дълг на страната, Стефан Янев заяви: "Задължение на парламента е, когато дебатира бюджета за 2022 г., да реши какъв дълг е необходимо да се поеме и кое е най-правилното решение".

"Няма промяна в българската позиция за Република Северна Македония", заяви министър-председателят в служебния кабинет Стефан Янев в отговор на въпрос на Виктория Василев от "Има такъв народ" за позицията на страната ни за Северна Македония.

"Няма нещо, което обществеността да не знае, включително вчера на МС приехме позиция на българското правителство, което ще бъде представена на Съвета по общи въпроси следващата седмица в Брюксел. Позицията на България за Република Северна Македония и целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна. Нашата позиция е, че не само Република Северна Македония, а и Западните Балкани заслужават своето европейско бъдеще и България през годините е давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще", посочи Стефан Янев.

Служебният министър-председател изрази надежда да се намери диалог със Северна Македония и да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и да започнат преговорите на държавата с ЕС.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ