Стефан Янев: Коалицията се управлява през мобилните телефони

Manager News

Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони. Това заяви в интервю за БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

По думите му механизмите за взаимодействие в самата коалиция  не работят.

„Коалиционното споразумение, подписано при съставянето на правителството, като че ли бързо беше забравено от отделни членове и на правителството и на партиите в коалицията – няма значение какво е писано там и какви са принципите на взаимодействие в тази коалиция“, каза Янев.

Той коментира обвиненията на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков опитва да заобиколи споразумението за Северна Македония.

„Позицията на премиера Кирил Петков за РСМ показва непознаване на проблема - непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, каза бившият служебен премиер.

Той също така заяви, че след като Плана за възстановяване и устойчивост на България най-после бе приет, вече има зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него.

„Дали ще потекат реки от мед и масло - това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента", коментира Янев.

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали по отношение на компанията „Джемкорп“, която предлага "проекта с т.нар. батериен парк". По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения. „Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект, прогнозира той.

Янев коментира и предложението за изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова, определяйки го като крайна мярка.

„Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев - б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник“, каза бившият министър на отбраната.

Той смята, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

„При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план“, смята Стефан Янев и категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта.

„Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки - от гледна точка на икономическите последици“, каза той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ