Стефан Янев намекна, че ще е премиер и в следващото служебно правителство

Стефан Янев намекна, че ще е премиер и в следващото служебно правителство

Стефан Янев намекна, че ще е премиер и в следващото служебно правителство

Премиерът Стефан Янев обяви, че очаква да бъде начело и на следващото служебно правителство. По думите му, ще има промени в състава на кабинета, но основната му задача ще бъде да произведе поредните избори.

"За първи път има три последователни избора в една година. Това означава, че в тази предизборна ситуация ролята на служебния кабинет е да бъде еднакво отворен и отговорен към всички политически формации – независимо дали са нови, или стари", каза Стефан Янев по време на откриването на учебната година в Габрово. 

"Предвид ситуацията, знаете, с развитието на политическия процес, нито 45-ия, нито 46-ия парламент успяха да излъчат стабилно парламентарно мнозинство, не успяха да излъчат правителство. Така че, в изпълнение на Конституцията, президентът мисля, че вече е подписал указ, който ще влезе в сила от утре и съответно ще имаме едно ново служебно правителство. Очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на следващото служебно правителство", заяви Стефан Янев. 

На въпрос дали ще има нови имена в служебното правителство, той отговори, че винаги трябва да се очакват промени. 

Запитан дали ще има нови политически формации, Янев отвърна, че преди всичко това зависи от хората. "Ако гражданите искат, те ще намерят начин как да се обединят и да търсят тяхното политическо представителство според усещането, че в момента нещо липсва. Ако гражданите решат, ще има", допълни той.

Премиерът отчете, че служебното правителство е свършило прекалено много неща, но предвид политическата ситуация се е наложило да извърши дори някои нетипични неща за служебен кабинет, най-малкото по промяната на три основни закона: бюджетните актуализации и за държавния бюджет, и за НЗОК, и ЗДОО.

"Това беше важно и българските граждани могат да бъдат спокойни, че до края на годината има наличен финансов ресурс, който да отговори на няколко от така очертаващите се кризи", добави Стефан Янев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ