нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Стефан Янев: Правителството подготвя законови промени за ин хаус процедурите

Снимка: Кадър от БНТ

Правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство. Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий и да бъде променян в зависимост от договорените политики между партиите. Това заяви в ефира на БНТ премиерът Стефан Янев. Той изтъкна, че по време на двете служебни правителства, които оглавява, пенсиите са увеличени с почти 25% от 46-ия парламент, което компенсира изпреварващо инфлацията.

Държавата трябва да разследва трагедията на АМ "Струма" по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време, добави Стефан Янев. Той призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не се допусне това да се случи отново. 

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк премиерът увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев, правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Това според него означава, че "зеленият сертификат" работи. По думите на Янев, здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

"Масовото тестване на малките ученици също дава резултат. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Повечето граждани са достатъчно мъдри и зрели, за да преценят дали това е принуда или начин да мислят за здравето си и за близките си", каза още Янев. 

Служебният премиер заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет. Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. По думите му, той би обмислил подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности, коментира служебният министър-председател.

По повод борбата с корупцията Янев каза, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Небоходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем, посочи той. Според служебния премиер са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с четиригодишен мандат. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебното правителство също има воля да помогне в този процес и затова се изготвят законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

"България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре", категоричен беше Стефан Янев. Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.

На финала на участието си в "Денят започва" Стефан Янев сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и с действията си да бъде воден от клетвата си. "Всички допускаме грешки, но важното е да си вземем поуките и да продължим напред", каза още Янев. 

още по темата
още от Политика