Стоилов: Не трябва да има сътресения в преместването на Бюрото по защита

Стоилов: Не трябва да има сътресения в преместването на Бюрото по защита

Стоилов: Не трябва да има сътресения в преместването на Бюрото по защита

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов се е срещнал с главния прокурор Иван Гешев по темата за Бюрото по защита на свидетелите, което 46-ият парламент гласува да премине под контрола на Министерството на правосъдието.

„Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. За мен това не е била приоритетна задача, парламентът инициира тази промяна“, потвърди самият Стоилов в ефира на bTV.

Той обяви, че споделя основните мотиви, че в сегашния закон има и противоконституционни текстове, защото ролята на Бюрото не е да дублира или допълва функции, на която и да е структура в съдебната власт. То първоначално е създадено към правосъдното министерство и според Стоилов връщането му там възстановява баланса между съдебната и изпълнителната власт.

Стоилов допълни още, че Бюрото по защита на свидетелите ще бъде независимо в своята дейност под опеката на Министерството на правосъдието „в някаква степен“.

Той коментира също, че няма да се движи „с няколко големи автомобила“, които да осигуряват защитата му, „за разлика от главния прокурор“.

По думите на правосъдния министър трябва да продължи да има специализирано правосъдие, но без Специализиран съд. Това означава да се създават специализирани отделения в седалищата на петте апелативни района към съответните окръжни апелативни съдилища и да се стесни обхватът на компетентност на специализираното правосъдие. Така магистратите няма да бъдат податливи на местен натиск.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ