Столичната община замисля еко стикери за колите срещу мръсния въздух

Столичната община замисля еко стикери за колите срещу мръсния въздух

Столичната община замисля еко стикери за колите срещу мръсния въздух

Столичната община обмисля да въведе стикери за екологичен клас на автомобила като начин да се бори срещу замърсяването на въздуха в София.

Няколко пъти през последната седмица бяха регистрирани високи нива на замърсяване с фини прахови частици.

Когато въздухът бъде запрашен над нормата, общината ще ограничава движението на колите-замърсители.  Ще се контролират по-строго и техническите прегледи на автомобилите без катализатори.

Най-големи замърсители с фини частици са колите с дизелови двигатели. Кметовете на Мадрид, Атина и Париж решиха наскоро да забранят до 10 години движението на дизелови автомобили и камиони в трите столици. В Париж въведоха и еко винетки, различни на цвят според замърсяването на автомобилите. Подобна идея имат и от Столична община, съобщава Нова тв.

В момента у нас са регистрирани над 4 милиона коли. От тях на възраст между 15 и 20 г. са 1,15 милиона. Тези между 11-15 г. са почти 677 500, а автомобилите, които са регистрирани за първи път преди 6 до 10 г. - почти 353 000. Най-много са превозните средства на възраст над 20 г. - почти 1,8 милиона. Най-малко на брой пък са колите на възраст до 5 години - малко над 155 000.

В дните, в които се очаква да има сериозно замърсяване в столицата, мерките ще са по-строги и ще бъде въведена система за ранно предупреждение за по-сериозно замърсяване, както е в много други столици. Сред мерките ще са купуване на електробуси, правенето на нови велоалеи, на третия лъч на метрото и повече станции за електромобилите. Проектът с всички мерки ще бъде представен следващата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ