Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за коментар на Борисов за ваксините

Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за коментар на Борисов за ваксините

Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за коментар на Борисов за ваксините

Служебният здравен министър е сезирал Софийската градска прокуратура за изказано от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов твърдение, че в имунизацията срещу COVID-19 са включени ваксини с изтекъл срок на годност.

В писмото, адресирано до градския прокурор Илиана Кирилова, Стойчо Кацаров посочва, че в свое изявление на 24 октомври Борисов е казал: „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Pfizer, до 30 септември им е срокът на годност“.

„Изявлението е от категорията фалшиви новини. В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок на годност“, пише в документа.

Вчера изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата, Богдан Кирилов, съобщи, че у нас има негодни ваксини, но те вече са бракувани и не се поставят на желаещите да се имунизират, а в следващите месеци трябва да бъдат унищожени.

В документа до прокуратурата Кацаров пише още, че разпространението на информацията от Борисов „вероятно е било направено като част от предизборната кампания“ и „представлява заплаха и за националната сигурност на страната“.

Единственият виновник за липсата на навременна информация за срока на годност на ваксините е Стойчо Кацаров, реагира ГЕРБ в позиция, разпространена до медиите. "Всеки ден престой на Стойчо Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна. Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Стойчо Кацаров", отговарят от ГЕРБ.

Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС, се посочва още в пресинформацията. От партийната централа припомнят, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ са политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ