Светът поздравява и гледа с надежда към новия стопанин на Белия дом

Светът поздравява и гледа с надежда към новия стопанин на Белия дом

Светът поздравява и гледа с надежда към новия стопанин на Белия дом

Джо Байдън положи клетва като президент на САЩ официално положи клетва като 46-ия президент на Съединените американски щати. Очаквано, световните реакции след прехвърлянето на властта във Вашингтон не закъсняха.

„Пожелавам на президента Дож Байдън и на вицепрезидента Камала Харис успех в плана им да обединят американския народ и да изведат страната си от пандемията. Време е отново да се съсредоточим върху нашите убеждения и да възобновим отношенията между ЕС и САЩ.“, написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след встъпването в длъжност на Байдън.

По-рано през деня председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в социалната мрежа „Този ден носи добри новини: САЩ се завърнаха и Европа е готова отново да се свърже със стар и доверен партньор“

„Клетвата на Джо Байдън ще носи изцелително послание към една дълбоко разединена нация и ще бъде послание за надежда в свят, който чака САЩ да се върнат в кръга на своите съмишленици“, каза тя от Брюксел, като добави, че след „четири дълги години Европа има приятел в Белия дом.“

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли посочи в изявление, че светът има нужда от силна връзка между Европа и САЩ. Той изразява очакване за сътрудничество в опазването на природата, цифровизацията, борбата с неравенството.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в Twitter, че очаква се нетърпение да работи с новия президент на САЩ.

„Поздравления за Джо Байдън, който положи клетва като президент на САЩ, както и за Камала Харис за историческото й стъпване в длъжност. Лидерството на Америка е жизненоважно по въпроси, които имат значение за всички ни, от климатичните промени до COVID. Очаквам се нетърпение да работя с президента Байдън“, написа Джонсън.

Във видеообръщение, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че „поемането на кормилото“ от Байдън е „добър ден за демокрацията“.

„В Съединените щати демокрацията се сблъска с огромни предизвикателства и им устоя. Въпреки опитите да бъде разкъсана конституционната структура на Америка, изборните служители, съдиите и Конгресът доказаха, че тази структура е силна“, заяви той.

„Поздравявам Джо Байдън за встъпването му в длъжност. Силно НАТО е важно и за Северна Америка и за Европа. Никой от нас не може да се справи сам с предизвикателствата, пред които сме изправени. Днешният ден поставя началото на глава в историята на алианса и аз очаквам се нетърпение нашето близко сътрудничество“, написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви, че поетият от Байдън ангажимент за връщане на САЩ в Световната здравна организация и в Парижкото споразумение за климата е „изключително важен“.

„Нямаме търпение да изградим силна, полезна и подновена връзка с президента Бъйдън. Имаме цели и огромни предизвикателства, които трябва да посрещнем заедно“, каза той.

Италианският премиер Джузепе Конте също заяви, че „чака с нетърпение“  възможността да работи с администрацията на Байдън.

„Имаме силна обща програма, варираща от ефективен мултилатерализъм, който и двамата искаме да видим, до борба с климатичните промени, работа по дигиталната трансформация и социалното приобщаване“, каза Конте.

Говорител на испанския премиер Педро Санчес заяви, че встъпването в длъжност на Байдън представлява победа на демокрацията над крайната десница.

„Преди пет години ние вярвахме, че Тръмп е една лоша шега. Пет години по-късно осъзнахме, че той е заплаха за най-силната демокрация в света“, коментира говорителят.

Българският премиер Бойко Борисов също поздрави Байдън.

„Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис по повод встъпването им в длъжност. Пожелавам им много успехи" ,написа премиерът Борисов във фейсбук профила си. 

„Сигурен съм, че ще бъдат добри лидери. Очаквам да работим заедно с тях и да издигнем отличните отношения между България и САЩ на още по-високо ниво, като допълнително засилим нашето стратегическо партньорство“

Поздравявам Joe Biden и Kamala Harris по повод встъпването им в длъжност. Пожелавам им много успехи. Сигурен съм, че ще...

Публикувахте от Boyko Borissov в Сряда, 20 януари 2021 г.

лавата на римокатолическата църква папа Франциск отправи лично послание  до Байдън, че се моли на Бог да ръководи усилията на новия американски президент за постигане на помирение в САЩ и между народите по света. В съобщение, изпратено малко след като вторият президент католик на САЩ положи клетва, Франциск заяви още, че се надява Байдън да работи за създаване на общество, белязано от истинска справедливост, свобода и зачитане на правата и достойнствата на всички хора, и особено на бедните, уязвите и тези без глас.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова Байдън да „укрепи“ дългогодишен съюз между двете страни, отчасти за справяне със „заплахата“ идваща от Иран.

„Очаквам с нетърпение да работя с вас за по-нататъшно укрепване на американо-израелския съюз, за ​​продължаване на процеса по разширяване на мира между Израел и арабския свят и за противопоставяне на общи предизвикателства, водещо сред които е заплахата от Иран“, каза Нетаняху във видеообръщение към Байдън.

Президентът на Иран Хасан Рохани, от своя страна, приветства по-рано днес напускането на Белия дом от „тирана“ Доналд Тръмп.

„Ерата на тиранина приключи и днес е последният ден от зловещото му царуване. Очакваме администрацията на Байдън да се върне към върховенството на закона и да опита през следващите четири години да премахне всички черни петна, оставени през предишните четири години", заяви той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Руся ще се стреми към „добри отношения със САЩ“, но добави, че дали двете страни ще работят по постигането на едни и същи цели „зависи от президента Байдън и неговия екип“.

Той добави, че президентът Путин „последователно“ се е застъпва за запазването на Договора за стратегическите ядрени оръжия и че неговото предпазване зависи от Вашингтон.

Няколко часа преди встъпването в Длъжност на Байдън Пекин изрази надежда, че той „ще се отнася с Китай по обективен начин“ и ще поправи „сериозните щети“ в двустранните отношения, нанесени от президентството на Тръмп.

„През последните четири години американската администрация направи фундаментални грешки в стратегическия си подход към Китай… намесвайки се във вътрешните работи на страната и отправяйки клевети към Китай“, коментира говорителят на външното министерство Хуа Чунин.

„Ако новата администрация на САЩ предприеме по-рационално и отговорно отношение при формирането на външната си политика, мисля, че тя би била приветствана от всички в международната общност“, добави тя.

Премиерът Нарендра Моди заяви, че САЩ и Индия „са обединени в адресирането на общите предизвикателства и в целта за постигане на напредък в глобалния мир и сигурност“

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ