Отговорността за оградата по границата ни ще премине изцяло към МВР

Отговорността за оградата по границата ни ще премине изцяло към МВР

Отговорността за оградата по границата ни ще премине изцяло към МВР

Подготвя се предложение смесената отговорност за поддръжката на оградата по границата с Турция, която е поделена между МВР и областните управители, да премине изцяло в структурата на силовото ведомство. Това заяви премиерът Стефан Янев на брифинг след заседанието на Съвета по сигурността.

"Отговорността да бъде фокусирана и да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно - в Дирекция "Гранична полиция". Така че освен за охраната, те да се грижат и за поддръжката на съоръжението и на съпътстващата инфраструктура, включително за необходимите системи за наблюдение. Да бъде централизирано управлението и поддръжката на всички съпътстващи системи", добави министър-председателят. 

Стефан Янев увери, че страната ни е подготвена и при сценарий за засилен мигрантски натиск. При необходимост, в охраната на границата ни, която е външна и за ЕС, ще се включат и военни.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че има готовност, при нужда, да бъдат разкрити и нови бежански центрове. Той посочи, че показателите за миграционния натиск към България за септември тази година са 4 пъти по-ниски от тези през 2015 г. 

"Мигрантите не са само афганистанци. Гражданите на Турция са 30% и са повече от афганистанците. Тези дни има спад на мигрантския поток в сравнение с август. Не се налага армията да се включва в охраната на границата", заяви Рашков. Той посочи още, че контролът и проверките във вътрешността на страната са засилени.

"Следващата седмица сме готови да внесем предложение за постановление на Министерски съвет за създаване на Секретариат на Съвета по сигурност. Той ще функционира в рамките на Министерски съвет. Числеността и задълженията му са определени, но ще отнеме технологично време докато служителите в него бъдат назначени", каза още служебният премиер ген. Стефан Янев. 

На следващото правителствено заседание ще бъде внесено и предложение за създаване на механизъм за временно командироване на специалисти от МВР, МО и службите за сигурност така, че до края на 2021 г. те да могат да изпълняват задълженията на специалистите от Съвета по сигурност. 

"Очакването е, че в началото на следващата година този съвет ще функционира пълноценно", посочи още служебният министър-председател. Той информира още, че са били приети и вътрешни правила за организиране и провеждане на заседанията на Съвета по сигурност. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ