Създадоха временна комисия за "Буджака"

Създадоха временна комисия за Буджака

Създадоха временна комисия за "Буджака"

След близо два часа дебати парламентът в крайна сметка единодушно реши да бъде създадена временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на защитената територия "Колокита" на созополския полуостров "Буджака". Комисията ще установява на практика кое правителство е разрешило да започне застрояването на тази територия, която преди години се е водила защитена, както и всички факти по законосъобразността на намиращите се там сгради

Предвижда се работата й да бъде три месеца. Тя е съставена на паритетен принцип от по двама народни представители от парламентарна група. 

Депутатите решиха Джевдет Чакъров от ДПС да оглави временната комисия за "Буджака" в Народното събрание. За негов заместник беше избран Любен Дилов от ПГ ГЕРБ-СДС.

Местността "Буджака" е наричана от местното население в Созопол "Ориндж каунти" заради луксозните вили и имения, построени в последните 20 години там.

Първите, внесли предложение в новия парламент за такава комисия бяха депутатите от ГЕРБ. Темата обаче беше сложена на радар най-вече от ДПС като огледална реакция на предложението на "Демократична България" за създаване на временна анкетна комисия в парламента за Росенец. В пленарна зала от ДПС на няколко пъти специално припомняха, че сред луксозните имоти там е вилата на бизнесмена и издател на в. "Капитал" Иво Прокопиев.

ГЕРБ впоследствие изтеглиха предложението си, след което ДПС и "Има такъв народ" внесоха съвместно искане за комисия за "Буджака". Така, от втори опит, днес тя бе учредена.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ