Пишат закон за великите български столици

Пишат закон за великите български столици

Пишат закон за великите български столици

Политическа партия ГЕРБ подготвя текста на нов закон, който ще защитава интересите на великите български столици, съобщи днес на брифинг шефът на парламентарната група на ГЕРБ, Цветан Цветанов. В закона ще бъдат разписани ангажиментите на държавата, за да се подпомогнат тези градове целево. Необходими са средства за инфраструктура, обясни той.

Целта на новия закон е да се покаже богатото културно наследство на страната ни, да се популяризират старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново, но не само като поредната туристическа дестинация. "България има основание да се развие като културна туристическа дестинация, защото е носител на много древни култури", каза и Вежди Рашидов и допълни: "Започваме с приоритетните градове, с големия поток от туристи и възвращаемост, до последната брънка на България, където има културно наследство, трябва да имаме една политика и програма, която да следваме.“ , допълни той

В момента инфраструктурните проблеми ни пречат да бъдем водеща туристическа дестинация, заяви кметът на град Плиска, Tонка Начева. Специалното финансиране ще реши много от проблемите на града, смята тя.

Законът за великите стари столици трябва да регламентира ясни права и задължения, както и целево финансиране. По изготвянето на проектозакона се работи съвместно с местната власт, с гражданското общество и с експерти, които се занимават с археологически разкопки. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ