ТАСС: Бокова остава в състезанието в лично качество

ТАСС: Бокова остава в състезанието в лично качество

ТАСС: Бокова остава в състезанието в лично качество

Ирина Бокова остава в списъка на претендентите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство за кандидатира еврокомисаря Кристалина Георгиева, съобщи ТАСС, като цитира Джерард ван Бохемен, председателстващ Съвета за сигурност на ООН през септември.

Според руската агенция възникналата ситуация е била обсъждана на закрито заседание на Съвета за сигурност, за да се разбере дали България има един кандидат, или двама. Получава се така, че има кандидат, подкрепен официално от българското правителство, и още един кандидат, който остава в надпреварата, е коментирал Ван Бохемен, уточнявайки, че нито един член на Съвета за сигурност не е възразил против това.

Според публикации в няколко медии разясненията били поискани от Русия, Ангола, Малайзия и Уругвай.

Така Бокова продължава участието си в избора за генерален секретар в лично качество, отбелязва ТАСС. Според председателстващия Съвета за сигурност това е допустимо, тъй като юристите разяснили, че след като една страна издигне кандидат, той сам решава дали да продължи състезанието, а страната не може да го отзове, ако той не иска.

Снощи председателят на 71-ата сесия на общото събрание Питър Томсън е представил официално кандидатурата на Кристалина Георгиева с публикация на сайта си.

ТАСС съобщава, че дипломатите на няколко страни-членки на Съвета за сигурност оценили критично шансовете за успех на Георгиева. Такава била позицията на представителите на Украйна и Венецуела.

Томсън съобщи, че изслушването на Кристалина Георгиева ще е на 3 октомври. Два дни след това в Съвета за сигурност ще има ново предварително гласуване. Този път то ще е с цветни бюлетини, различни за постоянните и непостоянните членове на съвета. Решаващ ще вотът на постоянните членки Русия, Великобритания, Китай, САЩ и Франция – страните с право на вето, които могат да блокират всяка кандидатура.

Според правилата претендентът за генерален секретар трябва да събере 9 гласа „за“, включително на петте постоянни членове, след което името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване от Общото събрание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ