нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Татяна Дончева: Коалицията "Изправи се! Мутри вън" не се разпада

Кадър от БНТ

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ се запазва такава, каквато е от самото си създаване. Това заяви пред БНТ Татяна Дончева, председател на „Движение 21“ част от коалицията.

Коментарът и идва след интервюто на съпредседателя на коалиция „Изправи се! Мутри вън!” Николай Хаджигенов пред БНТ, в което той обяви, че е готов да приеме подкрепа от БСП и ДПС, „за да се ликвидира ГЕРБ“. Адвокат Хаджигенов също така заяви, че е готов „да се жертва като министър“.

„Вчерашното интервю на колегата Хаджигенов предизвика взрив, което наложи да се даде някакво пояснение, за да може нещата да се уталожат. Като имате предвид реакцията в социалните мрежи, която беше още по-бурна от тази между политическите субекти, включително между нашите потенциални и досегашни партньори от „Да, България!“ и „Има такъв народ” си мисля, че даденият брифинг трябваше да се състои", допълни Дончева.

„Когато кажеш изречението - аз съм готов да се жертвам за депутат. Това беше казано няколко пъти по време на предизборбната кампания. Вчера прозвуча изречението - аз съм готов да се жертвам за министър и това предизвика буря в социалните мрежи. Оставам настрани как звучи това. Аз дето се вика от нашата коалиция, от тези, които влизат в парламента, познавам още 4-5, които са готови да се жертват за министри. От останалите групи също има едно 40-50 човека, които са готови да се жертват за министри. Нищо ново от Големанов насам. За това не смятам, че трябва толкова буквално да се приема това", уточни Дончева.

По думите й на  „Изправи се! Мутри вън“ като последна парламентарна група не й трябва нищо.

„Има първи в редичката, има втори в редичката, има избор на президента и президентът, когато прави избор на третия субект, той също изхожда от обстоятелството, че предстоят президентски избори, че неговите съветници също ще направят някои математики. Като например, трябва ли му веднага служебен кабинет, трябва ли му малко по-късно служебен кабинет, трябва ли му изобщо служебен кабинет. Каква конфигурация би се получила“, заяви Дончева.

Тя каза, че в политиката математическите сметки не са точно като в учебника по алгебра.

„Също така трябва да се има предвид, че в политиката има нещо от играта на покер и от играта на карти, не е прието да пускаш карта, преди да ти е дошъл реда. Поради много причини някои смятат, че са се изстреляли като с катапулт във върховете на политиката. Това обикновено е измамно усещане. Също така е измамно е усещането, че ние сме дошли, за да разрушим всички правила в политиката“, посочи Дончева.

По думите й част от тези правила са полезни.

„Не можеш да отиваш на преговори, без да си оторизиран и без да е ясно какво представляваш. Можеш да отидеш да си направиш частни разговори, лични разговори, обеди, кафета. Аз имам познати във всички политически сили. Във времето преди изборите, по време на изборите и след изборите всеки от нас е направил телефонни разговори, но това не са предварителни разговори,", каза още Дончева.

Тя също така заяви, че още преди изборите е предупредила, че ГЕРБ са сложили определени хора във всяка потенциална парламентарна група. „Ако днес сме „Изправи се! Мутри вън!”, утре може да дойде ред на следващи такива подобни. Когато тече политическия живот, имайте предвид онази група на Бареков, която бе негова по време на изборите, а след две седмици се оказа на Ковачки

още от Политика