Тръмп даде заден ход за експулсирането на „мечтателите“

Тръмп даде заден ход за експулсирането на „мечтателите“

Тръмп даде заден ход за експулсирането на „мечтателите“

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че удължава с шест месеца програмата DACA (Deferred Action for Childhood Act), защитаваща от експулсиране младите имигранти без документи, пристигнали в САЩ като деца, съобщи Ройтерс.

Програмата засяга около 800 000 души, наричани в САЩ „мечтателите“, голяма част от тях мексиканци. Те са прекарали почти целия си живот в страната, но се смятат за нелегални мигранти.

Тръмп даде 6 месеца на Конгреса, за да реши проблема законодателно.

Президентът на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че ще се търси компромис, което едновременно да предпазва правата на „мечтателите“ и да гарантира сигурността на южната граница на САЩ.

Междувременно американски апелативен съд отхвърли другата антиимигранска мярка на Тръмп – за временна забрана за влизане на мюсюлмани, граждани на Иран, Сирия, Либия, Сомалия, Судан и Йемен в продължение на 90 дни.

Според съдиите администрацията не е обяснила убедително защо забраната за пътуване трябва да бъде приложена срещу близки роднини на хора от шестте държави или към бежанци.

Решението е пореден съдебен удар срещу спорния указ на Тръмп. През октомври Върховният съд ще се произнесе дали забраната нарушава конституцията на САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ