Тръмп се оправдава, че не е расист

„Аз не съм расист. Аз съм най-малко расист сред всички, които някога сте интервюирали, мога да ви го кажа“, заяви американският президент, който нарече Хаити и страните в Африка „мизерни дупки“.

Оригиналният му израз shithole countries може да се преведе и по доста по-обиден и предизвика масово възмущение по света. (Изразът може да се разбира и като вонящи държави, лай..яни държави, мръсни държави). 

Тръмп заяви, че не е расист пред журналисти, които събра в голф клуба си  в Уест Палм Бийч, Флорида.

Още в петък, след гафа, цитиран подробно от американските медии, Тръмп туитна: „никога не съм говорил лошо за хаитяните“ (за които преди време бе казал, че всички са болни от ХИВ) и отрече да е използвал израза „мизерни дупки“.

Минути след това обаче сенатор Дик Дърбин, присъствал на въпросната среща, увери, че Тръмп е използвал няколко пъти точно този израз. 

„Защо всички тези хора от мизерни дупки идват тук?“, са думите на Тръмп по адрес на Хаити, Салвадор и страните от Африка на срещата в Белия дом в четвъртък според „Вашингтон пост“, който се позовава на няколко анонимни източника. Поводът за срещата бяха имигрантите в САЩ след поредицата антиимигрантски мерки на милиардера.

„Ние сме готови и способни да постигнем споразумение за Daca, (програмата, с която администрацията на Барак Обама разреши на 690 000 млади имигранти да живеят и работят в САЩ, въпреки че са влезли като деца нелегално в страната, бел. ред.).  Според Тръмп обаче демократите са против.

През септември Тръмп отмени програмата и даде срок на Конгреса до 5 март да намери компромис, като се съобрази с неговите условия. Едно от тях е строежът на стена с Мексико. Демократите „не искат сигурност на границата“, реагира Тръмп. По думите му противниците му не искат да спрат трафика на наркотици и искат да ограничат бюджета на армията.

В отговор на изказването на Тръмп, артистът-активист Робин Бел прожектира на фасадата на един от луксозните хотели на Тръмп във Вашингтон обидните му думи: "This place is a shithole". Вижте видеото:

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ