Тръмп се срещна първо с премиера на Япония

Тръмп се срещна първо с премиера на Япония

Тръмп се срещна първо с премиера на Япония

Доналд Тръмп се срещна в щаба си в Манхатън с японския премиер Шиндзо Абе – първи тест за външната политика на бъдещия американски президент, който в момента съставя новото правителство, предава Франс прес.

Докато Барак Обама е прощална визита в Европа, първият чуждестранен лидер, който Тръмп прие в „Тръмп тауър“, бе японският премиер, което обезпокои много съюзници на САЩ за външната политиката на новата администрация, отбелязва „Монд“.

„Вашингтон пост“ писа, че Тръмп не е намерил време да се подготви с информация преди срещата.

По време на кампанията си Тръмп заяви, че може да изтегли американските войници от южната част на Корейския полуостров и японския архипелаг, ако не се увеличи значително финансовото участие на двете страни.

Той подложи на съмнение и договорите за свободна търговия като Транстихоокеанското партньорство, което САЩ още не са подписали. Токио се опасява дали това няма да облагодетелства конкурентно търговско споразумение, каквото иска Китай.

„Чест е да срещна избрания президент Тръмп преди другите световни лидери“, заяви Шиндзо Абе преди да тръгне от Токио, като отбеляза, че съюзът със САЩ е ключов за страната му и не може да съществува без взаимно доверие.

Убеден съм, че Доналд Тръмп е лидер, който внушава доверие, заяви Абе след срещата, продължила повече от час. Съдържанието на разговора не бе оповестено.

Говорителката на Тръмп Кейлиан Конуей омаловажи срещата, като подчерта, че „всички задълбочени разговори“ трябва да се очакват след встъпването на Тръмп в длъжност през януари.

Първата международна активност на Тръмп се случи на фона на преговорите кой ще е държавният секретар в администрацията на новия президент. Тръмп е разговарял вчера с бившия държавен секретар Хенри Кисинджър,  външнополитически стратег при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ