Тръмп се закани и на щатските закони за клевета

Тръмп се закани и на щатските закони за клевета

Тръмп се закани и на щатските закони за клевета

Доналд Тръмп обяви намерението си да промени законите за клеветата веднага след излизането на книгата за първата година от мандата му, съобщиха агенциите.

„Ще преразгледаме американските закони за клевета. Когато някой казва нещо невярно и клеветническо за някого, засегнатият трябва да разполага със значителни правни възможности“, каза Тръмп след среща с министрите в Белия дом.

„Сега нашите закони за клевета са пълна измама и срам, те не представляват нашите американски ценности“, отново избухна Тръмп.

71-годишният милиардер е бесен от книгата, която бе пусната на пазара в петък и непрекъснато говори за клеветата. „Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп“, която вече се превежда и на други езици, прави унищожителен портрет на застаряващия строителен предприемач.

Чрез адвокатите си Тръмп поиска книгата да бъде спряна, но не успя.

"Трябва да има справедливост. Не можете да говорите неверни неща, да знаете, че са неверни, и да се усмихвате, докато парите влизат в сметката ви“, цитира думите му Франс прес.

Откакто е в Белия дом, Тръмп непрекъснато нарича „несправедливо“, „фалшиво“, „измама“ и „срам“ всичко, което не му харесва.

Малко вероятно е обаче намеренията му за законите за клевета да се трансформират в действия. Промяната ще предизвика съдебна битка, която ще завърши вероятно във Върховния съд, тъй като законите не са федерални, а щатски. След като Тръмп номинира Нийл Горсъч, във Върховния съд има консервативно мнозинство, но няма никакви индикации, че дори и в този състав съдът ще подкрепи президента за закон, който може да застраши свободата на изразяване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ