Модел на Oxford Economics прогнозира изборна загуба за Тръмп

Модел на Oxford Economics прогнозира изборна загуба за Тръмп

Модел на Oxford Economics прогнозира изборна загуба за Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп ще загуби изборите през есента заради рецесията, предизвикана от пандемията, прогнозира предизборен модел на анализаторската компания Oxford Economics, цитиран от CNN.

Той демонстрира, че икономиката на САЩ е преминала от най-големия си възход до може би най-големия спад по време на управлението на Тръмп.

Моделът сочи още, че безработицата в страната се увеличава с безпрецедентен темп; потребителските разходи изчезват, а БВП се срива. "Историята показва, че подобни икономически тенденции предвещават неуспех за президенти, които искат да бъдат преизбрани", казват от Oxford Economics.

Според тях рецесията от пандемията ще доведе до "историческо поражение" над Тръмп през ноември.

Моделът, който използва безработицата, нивото на доходите и инфлацията, за да прогнозира резултатите от изборите, показва, че Тръмп ще вземе 35% от гласовете на хората.

Това е рязък обрат от прогнозата преди кризата, според коят Тръмп щеше да спечели около 55% от гласовете. 

Моделът правилно прогнозира нагласите на гражданите в САЩ за всички избори след 1948 г., освен тези през 1968 г. и 1976 г. 

Охайо и Мисури може да се насочат към демократите

Националният изборен модел предполага, че тази есен икономиката все още ще е в лоша ситуация, като безработицата ще бъде над 13%, а реалните доходи на глава от населението ще са намалели с близо 6% от преди година. "Икономиката все още ще бъде в по-лошо състояние, отколкото по време на Голямата депресия", се казва в доклада.

Според модела, седем "червени" щата вероятно ще се насочат към демократите: Айова, Уисконсин , Мичиган, Пенсилвания, Охайо, Мисури и Северна Каролина.

"Очакваме тези щати да преживеят значителни икономически спадове и травматични загуби на работни места, които вероятно ще заменят нагласите за вота през ноември",  посочват икономистите на Oxford Economics.

"Традиционните модели работят в нормални времена. Но в момента не сме в нормални времена", казва Грег Валиер, главен стратег на американската политика в AGF Investments.
Изборите са след шест месеца. И последните шест месеца показват колко много светът може да се промени за такъв кратък период. Никой не е предвиждал 20% безработица или 40% срив в БВП преди шест месеца. Ако изборите се проведат днес, бившият вицепрезидент Джо Байдън вероятно ще спечели. Но следващите шест месеца ще дадат време на Тръмп да поднови дебата с него, допълва той.

"Никой не може да излезе като по-голям губещ от тази криза от Доналд Тръмп", допълни Валиер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ