Тръмп си навлече критики от Лондон и отвърна с нападки към Мей

Тръмп си навлече критики от Лондон и отвърна с нападки към Мей

Тръмп си навлече критики от Лондон и отвърна с нападки към Мей

Доналд Тръмп ретуитна вчера три антимюсюлмански видеоклипа и предизвика един от редките дипломатически сблъсъци между САЩ и най-близкия им партньор Великобритания.

Британската премиерка Тереза Мей определи грешка ретуитовете на видеа на крайнодясната британска групировка „Britain First“, съобщи Франс прес.

„Тереза Мей, не се фокусирай върху мен, фокусирай се върху тероризма на радикалните ислямисти на територията на Великобритания. Ние сме добре!“, отвърна Тръмп в Twitter.

По-рано през деня говорител на Мей заяви, че Britain First се опитва да раздели обществото чрез реч на омразата, използвайки лъжи, които насаждат подозрения и предизвикват напрежение. Говорителят нарече грешка ретуитнатите от Тръмп постове на крайнодесните.

Трите видеоклипа от различни източници са пуснати от Джайда Франзен, вицепрезидентка на Britain First, и са озаглавени "Мюсюлмански мигрант бие холандец с патерици“, „Мюсюлманин разрушава статуя на Дева Мария" и „Ислямска тълпа блъска младеж от покрив и го бие до смърт“. Последното видео е заснето в Египет през 2013 г. по време на демонстрациите срещу тогавашния главнокомандващ армията Абдел Фатах ас Сиси и е използвано при процеса срещу участник в насилието.

Крайнодесните публикуват и трите клипа без контекст, като обобщение против мюсюлманите и исляма.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че темата не е истинността на клиповете. "Заплахата е реална и президентът говори за това: за нуждата от национална сигурност и военни разходи. Това са съвсем реални неща, няма нищо измислено в сюжета".

Посолството на Холандия в САЩ също отговори на Тръмп заради клипа с побой над холандец с патерици: „Фактите трябва да имат значение. Извършителят на това насилие е роден и израснал в Холандия. Той е получил наказанието си по холандските закони“, пише посолството на страницата си в Twitter.

Britain First досега не е спечелила нито едно депутатско място от създаването си през 2011 г. Нейна основна мишена са мюсюлманите.

Тръмп от своя страна се опита да затвори границите на САЩ за мюсюлмани и бе силно критикуван заради меката си позиция към американските расисти и супремасисти – в мнозинството си негови привърженици.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ