Турция: Опозицията пуска 500 хил. наблюдатели на изборите в неделя

Турция: Опозицията пуска 500 хил. наблюдатели на изборите в неделя

Турция: Опозицията пуска 500 хил. наблюдатели на изборите в неделя

Основните опозиционни партии и много неправителствени организации в Турция искат да разположат 519 хил. наблюдатели с избирателните секции в неделя, когато се провеждат едновременно президентски и парламентарни избори, предава Ройтерс.

Опозицията се опасява от измами след последните промени в закона за изборите, които прекроиха електоралната карта - особено в югоизточната част на страната, населена предимно с кюрди.

Според плановете наблюдателите трябва да следят гласуването в около 180 000 изборни бюра в страната.

Да оставим управлението на тези избори на бюрократите, силите за сигурност и на правителството, вместо на политическите партии, е тревожно, заяви на пресконференция опозиционният депутат Риза Тюрмен, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека.

Няколко опозиционни партии създадоха приложение за смартфони, с което доброволците могат да се координират помежду си и да докладват в реално време протичането на гласуването и броенето на бюлетините в секциите.

През април миналата година Реджеп Ердоган наложи чрез референдум промяна на конституцията, с която засили правомощията си. Правосъдието и опозицията откриха много нередности в деня на плебисцита. Според доклад на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа, около 2,5 млн. бюлетини вероятно са били манипулирани. Ердоган спечели референдума с минимална преднина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ