Турция: Петима журналисти бяха осъдени на строг затвор

Турция: Петима журналисти бяха осъдени на строг затвор

Турция: Петима журналисти бяха осъдени на строг затвор

Петима журналисти бяха осъдени в Турция на 5 години строг затвор за пропаганда на тероризма, съобщи информационната агенция Доган.  

Раджип Дуран, Айзе Дьозкан, Мехмед Али Челеби и Хюсеин Бекташ получиха по 1,5 година затвор за участие в кампанията за солидарност с „Йозгюр Гюндем“ – прокюрдски всекидневник, закрит с декрет през октомври  2016 г.

Присъдата на главния редактор на вестника Хюсеин Акьол е 3 години и 9 месеца, понеже „не показал достатъчно разкаяние“ по време на процеса според агенцията.

Петимата, които не присъстваха на процеса вчера, бяха обвинени за терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена от Анкара за терористична организация.

Правозащитникът Раджип Дуран е бивш дългогодишен кореспондент на френския „Либерасион“ в Истанбул, сътрудник на Франс прес, Би Би Си и няколко турски всекидневника. През 1998 г. той прекарва 7 месеца в затвора заради статия, публикувана в „Йозгюр Гюндем“, припомня Франс прес.

Сред 55 000-те арестувани след пуча през 2016 г. има много журналисти и това тревожи западните партньори на Турция, която е на 155-о място сред 180 държави по медийна свобода в класацията на Репортери без граници.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ