Турски вестник цензурира интервю на Орхан Памук

Турски вестник цензурира интервю на Орхан Памук

Турски вестник цензурира интервю на Орхан Памук

Един от най-големите всекидневници в Турция отказа да публикува интервю с Нобеловия лауреат Орхан Памук, в което той огласява позицията си за референдума, предаде БГНЕС.

Управата на в. “Хюриет“ е взела решение интервюто с писателя да бъде свалено от страниците на вестника, най-вече след скандалната дискусия, предизвикана от статии по повод уволнения говорител в телевизия Kanal D Ирфан Деирменджи, който обяви решението си да не подкрепи референдума за поправките в конституцията.

Кореспондентката на „Хюриет“ във Вашингтон Джансу Чамлъбел е взела обширното интервю с Орхан Памук и то трябваше да излезе в рубриката „Понеделник: лице в лице“.

„С Джансу разговаряхме много хубаво и дълго, интервюто се получи чудесно. Много жалко, че е вярна новината за отказа на вестника да го публикува. В него излагам позицията си с аргументи защо ще гласувам с „Не“ на референдума. И в крайна сметка, то не видя бял свят. Не трябва да се мълчи срещу цензурата и автоцензурата“, казва единственият турски писател, удостоен с Нобеловата награда, цитиран в сайта Т24.

В. “Джумхуриет“ съобщи, че в цялата страна е в ход операция на службите за кибер престъпленията, които дебнат за антиправителствени споделяния в социалните мрежи и особено за намерения референдумът да не бъде подкрепен.

Полицията е  арестувала вчера известния пианист Денгин Джейхан заради призива „Не скланяй глава“. Адвокатката Салиха Сера, член на ръководството на опозиционната Републиканска народна партия, е задържана заради 4 статуса в Туитър от 2010 и 2011 г., разследването срещу нея приключи, а прокуратурата настоява за 7 г. затвор. Тя ще бъде съдена отделно за статус, свързан с нощта на преврата от 15 юли м.г. Според обвиненията, Салиха Сера провокира омраза и враждебност, унижава религиозния избор на определена част от обществото, клевети и обижда президента. Юристката е публикувала и агитационно видео, призоваващо за „Не“ на предстоящия през април референдум. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ