„Твърде сме зависими“: България може да иска изключение от забрана за внос на газ и петрол от Русия

„Твърде сме зависими“: България може да иска изключение от забрана за внос на газ и петрол от Русия

„Твърде сме зависими“: България може да иска изключение от забрана за внос на газ и петрол от Русия

България подкрепя санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна, но е възможно да търси изключение от забраната за вноса на руски природен газ и петрол, ако се стигне до такъв ход. Това каза в интервю за „Ройтерс“ премиерът Кирил Петков.

Страната ни е силно зависима от доставките на руската Газпром, докато единствената ни петролна рафинерия, която е собственост на руската Лукойл, осигурява над 60% от използваното гориво в България.

САЩ са готови да предприемат забрана за внос на руски петрол в Щатите без участието на Европа, обявиха пред „Ройтерс“ двама души, запознати с въпроса.

Колеблива е позицията и на Германия, която е най-големият купувач на руски суров петрол и отхвърли плановете за забрана на вноса на газ и петрол – позиция, която Петков подкрепя.

„България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за нефт и газ може би ще искаме изключение… Нямаме текущи алтернативи в момента, ни сме твърде зависими“, коментира премиерът. Той допълни, че страната напълно подкрепя украинците.

България работи за диверсификация на доставките на природен газ и води преговори за внос на по-големи количества от Азербайджан, докато проучва варианти за втечнен природен газ, доставян през гръцките пристанища, каза той. Освен това страната обмисля как да процедира с ядреното оборудване, доставено за ядрения проект от 2000 мегавата в Белене. Държавата вече е платила на Русия за оборудването.

Правителството обмисля дали да го използва като част от хибриден реактор, който може да използва гориво от САЩ или Западна Европа, или да продаде оборудването на друга страна и да започне наново с нова технология, която не идва от Русия.

Обмисля се и закупуване на 1,5 млн. тона пшеница, за да си осигури България хранителните доставки до реколтата следващата година и да се избегнат рисковете, които могат да възникнат при евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна.

Засега страната не планира да забранява износа на пшеница. По думите на Петков ще бъдат увеличени запасите от царевица и слънчоглед.

През февруари в интервю за „Би Би Си“ премиерът обяви, че при евентуални санкции от страна на Русия в областта на енергетиката е възможно България да ограничи износа си на ток.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ