Удължиха срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки

Удължиха срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки

Удължиха срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки

Парламентът удължи срока на валидност на личните карти и на шофьорските книжки, приемайки на второ четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, информира Агенция "Фокус".

Съгласно текстовете срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина при условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта или паспорт може да се издават и преди изтичане на удължения срок.
Народните представител удължиха и срока на валидност на свидетелствата за управление на моторно превозно средство. 

Валидността на шофьорските книжки, които изтичат в периода от 13 март 2020 г. до 31 декември 2020 г пък се удължава със 7 месеца.

Депутатите приеха и други изменения, свързани с работата на контактните на заразени с коронавирус лица. Съгласно текстовете, работник или служител, който е близък контактен на болен от коронавирус, преминава към работа от разстояние или надомна работа, ако работата позволява това. Той ще трябва да премине към този режим на работа за определения в акта срок и ако работата позволява това. Контактният ще трябва да декларира пред работодателя настъпилото обстоятелство. 

Депутатите решиха още, че по време на епидемичната обстановка административните ръководители на органите на съдебната власт могат да създават организация за отсрочване на дела за нови дати. Те ще могат и еднократно да прекратяват за период не по дълъг от 14 дни да не се провеждат открити съдебни заседания, както и те да бъдат отсрочени.

Между двете четения от ДПС бяха предложили в преходни и заключителни разпоредби изменения в Закона за политическите партии, но предложението им беше отхвърлено. От движението настояваха да спрат да текат сроковете, в които Софийски градски съд може да постави разпускане на политическа партия. Сред тях са, ако политическа партия не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не помалко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство. Законът за политическите партии предвиждат още да се постанови разпускане на политическа партия, ако не е подала годишните си финансови отчети пред Сметната палата за две последователни години. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ