Унгарският парламент гласува промени в конституцията за бежанските квоти

Унгарският парламент гласува промени в конституцията за бежанските квоти

Унгарският парламент гласува промени в конституцията за бежанските квоти

Унгарският парламент ще гласува днес промени в конституцията, с които премиерът Виктор Орбан иска да отхвърли плана на Европейската комисия за квотното разпределение на имигрантите в Евросъюза.

Въпреки мнозинството на "Фидес", изходът от днешния вот далеч не е предизвестен, тъй като Орбан не разполага с мнозинство от 2/3 в парламента.

Решението ще зависи от крайната десница „Йоббик“, която също е против имигрантите от Африка и Близкия изток. "Йоббик" обаче ще търгуват скъпо подкрепата си с искането правителството да забрани и заселването на богати чужденци, които сега придобиват правото да живеят в Унгария, като купуват държавни облигации, отбелязва БНР.

За пръв път от 6 годни насам ще има гласуване в парламента, чийто резултат не е предварително известен, отбелязва независимият информационен сайт Index.hu. Ако парламентът отхвърли проекта, това ще е удар за премиера.

Орбан лансира идеята за втвърдяване на политиката към бежанците след невалидния референдум срещу европейския механизъм за разпределянето им в страните от ЕС. Допитването не събра необходимите 50% активност. Орбан обаче се възползва от резултатите в подкрепа на антиимигрантската му политика – 98,3% от гласувалите с обявиха срещу квотите за прием на бежанци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ