Управляващата коалиция в Германия може да се разпадне

 Управляващата коалиция в Германия може да се разпадне

Управляващата коалиция в Германия може да се разпадне

Консервативният блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) не изключват възможността от разпадането на правителствената им коалиция с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Това съобщава днес вестник "Билд", като цитира неназовани източници от ХДС, предаде ТАСС.

Твърдението идва след изявлението вчера на председателката на ГСДП Андреа Налес, че ще се оттегли от висшия партиен пост и от поста ръководител на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага. Тя мотивира решението си със слабия резултат на партията на изборите за Европейски парламент, информира БТА.

Според консерваторите в близко бъдеще техните коалиционни партньори отляво може да им предявят неприемливи искания по дневния ред на правителството, което би означавало край на т.нар. голяма коалиция. Освен това в средите около лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер допускат, че в процедурата по избор на нов лидер на ГСДП може да се състои референдум сред редовите членове дали да се остане в коалицията. И това би било напълно реалистично, ако лагерът на противниците на коалицията издигне свой кандидат за председател на ГСДП.

Очаква се временен лидер на ГСДП да бъде Малу Драйер, която понастоящем е премиер на провинция Райнланд-Пфалц, а парламентарната група да се оглави от Ролф Мюцених, досегашния заместник на Налес, отбеляза ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ