Управляващите предлагат 10-годишна абсолютна давност за "вечния длъжник"

Управляващите предлагат 10-годишна абсолютна давност за вечния длъжник

Управляващите предлагат 10-годишна абсолютна давност за "вечния длъжник"

Управляващите внесоха в Народното събрание промени в Закона за задълженията и договорите, с които се предвижда 10-годишна абсолютна давност на събиранията от физическите лица. Законодателна инициатива на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ има за цел да сложи край на практиката на т. нар. „вечен длъжник“. Правилото за опрощаване на дългове обаче няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно забогатяване.

"Ние защитаваме добросъвестния длъжник. Нещо, което от самото начало искахме. След приключването на тези 10 години, кредиторите няма да имат право на претенция по съдебен ред, или по друг начин, да искат събирането на това вземане", аргументира предложението Искрен Веселинов от ВМРО.

"България е единствената страна-членка на ЕС без правна регламентация, която да слага край на задълженията на физически лица. Това е много важно, защото имаме и други преследвания - това на колекторите. За физическите лица за съжаление, даже и когато им се разпродаде имуществото, даже когато вече няма как да удовлетворяват  претенциите на кредиторите, когато са минали 10 – 15 - 20 години, имаме казуси. Даже, когато почине длъжникът, неговите наследници продължават да дължат", подчерта евродепутатът Емил Радев.

Според него, промените в Закона за задълженията и договорите ще разрешат този проблем по бърз и евтин начин както за длъжника, така и за кредитора.

"Няма да са нужни скъпоплатени адвокати, юридически услуги. Само с едно заявление след изтичане на 10-ата година ще трябва да се прекратят и изпълнителни дела, както и съдебно преследване. Така че, надявам се още тази година вечни длъжници в България да няма", каза още евродепутатът Емил Радев. 

При представянето на законопроекта управляващите обясниха, че идеята за него е възникнала при обсъждането на коалиционния им съвет на проектозакона за личния фалит, предлаган от Патриотите. Той няма да отпадне – работата по него ще продължи и ще бъде приет до края на мандата на настоящия парламент, увериха управляващите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ