Прокуратурата нареди да се провери качеството на течните горива

Прокуратурата нареди да се провери качеството на течните горива

Прокуратурата нареди да се провери качеството на течните горива

Върховна административна прокуратура възложи проверка за спазване на изискванията за качество на течните горива, както и на нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в тях. Тя трябва да бъде извършена от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). 

Причина за проверката е оповестена информация в медиите за неспазване на нормативните изисквания за качество на течни горива и изключително широкото им разпространение и използване. 

Ще бъдат проверени лицата, които пускат на пазара течни горива и спрямо крайните им разпространители. В хода на проверката трябва да се установи спазват ли се изискванията за качество и нормите на съдържание на съответните вещества в течните горива съобразно Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начините за техния контрол, съставят ли се декларации за съответствие на конкретната партида течно гориво съответства ли съдържанието им с нормативните изисквания; поставена ли е на видно и достъпно за потребителя място  маркировка, съдържаща информация за вида на горивото, изискванията за качеството му и декларация за съответствие за разпространяваната партида.

Ако се установят нарушения, данните ще бъдат изпратени на органите на МВР и компетентните прокуратури. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ