Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ВАС обяви заповед на Ананиев за нищожна

Снимка: Shutterstock

Върховният административен съд обяви за нищожна заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с карантинните мерки. Делото е образувано по жалба на физическо лице, което е било поставено под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време е нямало право да се върне на работното си място във Великобритания.

Българският гражданин е атакувал части от четири заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев касаещи карантинните мерки. Те предвиждат поставянето под карантина на лица пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; забраната за посещение на паркове, както и създаването на КПП-та с условия за преминаването им. 

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност, се казва в мотивите на ВАС. Тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, обясняват от ВАС. 

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. 

още от Политика