ВАС обяви заповед на Ананиев за нищожна

ВАС обяви заповед на Ананиев за нищожна

ВАС обяви заповед на Ананиев за нищожна

Върховният административен съд обяви за нищожна заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с карантинните мерки. Делото е образувано по жалба на физическо лице, което е било поставено под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време е нямало право да се върне на работното си място във Великобритания.

Българският гражданин е атакувал части от четири заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев касаещи карантинните мерки. Те предвиждат поставянето под карантина на лица пристигнали в страната от определени държави; събирането и посещението на повече от двама възрастни, както и продължаване на работа на стопанските обекти, при определени изисквания; условията за работа на водачи на тежкотоварни автомобили; забраната за посещение на паркове, както и създаването на КПП-та с условия за преминаването им. 

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност, се казва в мотивите на ВАС. Тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, обясняват от ВАС. 

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ