Ветото на президента за дивото къмпингуване не мина. Глоби от 500 до 1000 лв. за нарушителите

Ветото на президента за дивото къмпингуване не мина. Глоби от 500 до 1000 лв. за нарушителите

Ветото на президента за дивото къмпингуване не мина. Глоби от 500 до 1000 лв. за нарушителите

Със 143 гласа "за", 66 „против” и един въздържал се парламентът отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев, върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Законът беше приет на второ четене на 13 юни, а на 24 юни президентът върна закона. Той атакува частта с по-рестриктивния режим за дивото къмпингуване и суровите глоби за нарушителите.

Според приетите промени условията и местата ще се определят с наредба от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието. Срокът за изготвянето е 6 месеца. След това има 1 година срок, в който няма да има санкции, и глобите трябва да са в сила от 2021 г. Предвижда се от 500 до 1000 лв. глоба за палатка, кемпер или каравана върху дюни и извън разрешените места.

Ето какви бяха аргументите на президента:

Не се противопоставям на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от Конституцията, който прокламира основното право на здравословна и благоприятна околна среда. Спазването на такива нормативи и стандарти е гаранция за опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства на страната ни съгласно чл.15 от Конституцията.

Регламентацията на досегашното „диво къмпингуване“ е в по-либерален режим, отворен към близостта до природата, който е трябвало да бъде уреден със Закона за туризма или други закони. Със ЗИД ЗУЧК режимът става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред. Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което оставя без отговор редица въпроси. Какъв е броят на лицата, които ще бъдат засегнати от промените? Ако всички притежатели на каравани, кемпери, любители на палатки и др., отидат в съществуващите на категоризирани къмпинги по Крайбрежието, защото искат да летуват по този начин на българското море, ще има ли място за всички тях? Правени ли са проучвания и разчети за капацитета на категоризираните къмпинги? Без отговори на тези въпроси не може да се приеме, че новият рестриктивен режим е пропорционална мярка.

Освен рестриктивни правила, се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Налага се извод за несъразмерност между високите и строги санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата. Стандартите и нормативите все още не са установени, както повелява Конституцията, но високите глоби вече са разписани в закона.

Конституцията изисква от гражданите като тяхно основно задължение да пазят околната среда, но изисква и от държавата да се ангажира в осигуряването на опазването и възпроизводството на околната среда. Ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, като изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ