Предложение: Парламентът да избира шефовете на обществените медии

Предложение: Парламентът да избира шефовете на обществените медии

Предложение: Парламентът да избира шефовете на обществените медии

„Гарантирането на свободата и самостоятелността на медиите ще стане само през нов закон. В него да намерят лостове и способи за разпознаване на фалшивите новини и СЕМ трябва да стане само контролен орган. А директорите на обществените медии трябва да се избират от Народното събрание и да имат по-дълъг мандат“. Това заяви в ефира на БНТ председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

„Аз винаги съм смятал, че мандатите на обществените медии, радиото и телевизията са малки, по 3 години“, каза още Рашидов.

По думите му, един генерален директор има пълните отговорности да направи такъв екип, който в края на мандата да му донесе дивиденти като генерален директор и като телевизия. Рашидов е на мнение, че този мандат трябва да бъде като на БТА - 5 години. 

Миналата седмица парламентът гласува бюджетите на обществените медии - БНР, БНТ и БТА. Според разчетите, през 2020 г. Българска телеграфна агенция ще получи 5 811 400 лв. Българско национално радио - 47 044 900 лв., а Българска национална телевизия 70 907 100 лв.

В същото време тече конкурс за длъжността генерален директор на БНР. За поста се състезават общо седем души, а на 22 януари догодина трябва да се обяви името на новия шеф на радиото. Припомняме, че СЕМ насрочи нов конкурс, след като свали избрания в средата на годината Светослав Костов от поста заради скандала със свалянето на журналиста Силвия Великова от ефир и безпрецедентното замлъкване на програма "Хоризонт" за близо 5 часа под предлог, че се е извършвала профилактика на честотите.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ