нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Влиза в сила по-ниското ДДС за бирата и виното в заведенията

Снимка: Getty Images

От днес влиза в сила 9-процентната данъчна ставка за виното и бирата, сервирани в заведения. След като от първи юли по-ниската ставка е валидна за храните и безалкохолните напитки в ресторантите и при кетъринг услугите, сега тя се разширява и върху виното и бирата със законови поправки, приети в последните дни на работата на депутатите преди им лятната ваканция, информира БНР. 

Разширяването на 9-процентното изключение бе договорено на Коалиционен съвет. В него ще бъдат обхванати и спортните съоръжения, т.е. фитнесите, кортовете и другите спортни игрища. Ако случайните превози са организирани с цел туризъм, те също ще се ползват от по-ниската ставка. Комисионите на туроператорските агенти са част от изключението, чиято обща щета за хазната не е прогнозирана.

Намалената данъчна ставка влиза в сила от 1 август и ще се прилага до 31 декември 2021 г.

От коалиционния съвет подчертаха, че за юни приходите от ДДС като цяло в хазната с 28 милиона лева повече спрямо година по-рано, въпреки пандемията. Първото ново изключение от 20-процентната ставка обаче влезе в сила от 1 юли, така че резултатите за юни не могат да бъдат референтни за ефекта от промяната.

Преди пандемията от Covid-19 единствено хотелиeрите се ползваха от 9-процентната ставка, като тези текстове фигурират от години в българското законодателство.

След парламентарната ваканция предстои нова серия от промени в Закона за ДДС, стана ясно снощи. Тя ще бъде заради отмяната на текстовете на Наредбата за касовите апарати, свързани със софтуера за управление. През годините те бяха променяни многократно, а бяха и обект на недоволство от бизнеса. 

още по темата
още от Политика