Връщат блиц контрола на премиера и вицепремиерите в НС

Връщат блиц контрола на премиера и вицепремиерите в НС

Връщат блиц контрола на премиера и вицепремиерите в НС

В последните до два часа от заседанието всеки първи четвъртък на всеки месец премиерът и вицепремиерите ще се явяват пред Народното събрание, за да отговарят на актуални устни въпроси от народни представители. Това решиха депутатите, които приеха промени в парламентарния правилник със 158 гласа "за", 0 "против" и 1 "въздържал се", предава БТА. 

Всяка парламентарна група ще има право на два въпроса, а независимите депутати - общо на два въпроса. Отправените въпроси не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни. 

Отхвърлено беше предложението на Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" блиц контролът да е всяка седмица в четвъртък. Изборът на ден от седмицата тя обоснова с факта, че всяка първа сряда от месеца е ден на опозицията и блиц контролът ще отнема от времето й. 

Депутатите приеха блиц контрола да остане един път месечно, но вместо всяка първа сряда от месеца, каквото беше първоначалното предложение на БСП, да бъде всеки първи четвъртък от месеца. Предложението за изместване на блиц контрола беше направено от трибуната от Филип Попов /"БСП за България"/ и беше прието със 166 гласа "за", 0 "против" и 1 глас "въздържал се". 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС обяви, че ще подкрепят предложението на БСП от позицията на хора, които вървят натам да бъдат в опозиция, ако този парламент продължи. 

Хасан Адемов от ДПС попита какво е наложило промяната в позицията на ГЕРБ, защото, докато са били управляващи, са премахнали блиц контрола. "Имам усещането, че вече се вживявате в ролята на опозиция и искате да контролирате Министерския съвет и министър-председателя", коментира Адемов. 

Тома Биков отговори, че по време на второто правителство на Борисов блиц контролът, въведен по време на кабинета "Орешарски", е съществувал.

По време на 44-ото Народно събрание беше запазен само блиц контролът на министрите в ресорните комисии всяка първа сряда или четвъртък на месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ