Гешев: С искането за отстраняването ми се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата

Гешев: С искането за отстраняването ми се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата

Гешев: С искането за отстраняването ми се цели нелегитимно овладяване на прокуратурата

Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основанията. Зад тези думи стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на Прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи. Това заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което трябва да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г. 

Припомняме, че на 12 април ВСС прецени, че в предложението има нередовности, например, че не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и, съответно, уронване на престижа на съдебната власт. Настоящият министър на правосъдието Надежда Йорданова получи седемдневен срок да отстрани проблемите.

ВСС в момента разглежда две предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, но на база различни факти. Предложенията са от служебния правосъден министър Янаки Стоилов и от настоящия министър Надежда Йорданова. 

"Някои разбират това като реформа. Това не е реформа, това са действия, които противоречат на интересите на българските граждани, особено в насока борбата с престъпността. Прокуратурата заедно със съда може би е една от малкото работещи институции в момента в тази държава", каза още Гешев. 

Той добави, че има усещането, че министър Йорданова иска да принуди ВСС да спре процедурата на законови основания, за да може "да продължи да се упражнява по различни медии върху ВСС, че извършва някакви действия". 

Иван Гешев заяви още, че ще сезира днес Конституционния съд за закриването на спецправосъдието. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ