Втора делегация от американски конгресмени на визита у нас за по-малко от два месеца

Втора делегация от американски конгресмени на визита у нас за по-малко от два месеца

Втора делегация от американски конгресмени на визита у нас за по-малко от два месеца

Делегация от шестима американски сенатори е посетила България в началото на седмицата в рамките на по-голяма европейска обиколка. Визитата е била от 23 до 25 август, но за нея става ясно от съобщение на министерството на отбраната, разпространено днес. Шестимата конгресмени, водени от  сенатор Ричард Шелби са провели среща със служебния министър на отбраната Георги Панайотов, а в нея е участвал и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.  Според официалното съобщение на министерството тема на разговорите са били ъпроси от двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

Министър Георги Панайотов отбелязал, че изпълнението на дейностите от взаимен интерес допринася за изграждането на дългосрочно и ползотворно взаимодействие между отбранителните институции и въоръжените сили на България и САЩ, както на двустранна основа, така и в рамките на общите усилия за разширяване и засилване на способностите на НАТО. Изказал и признателност за подкрепата от страна на САЩ за модернизацията и повишаването на оперативните способности на Българката армия. Министърът изразил и надежда, че САЩ ще увеличат помощта за българските въоръжени сили.

На свой ред сенатор Шелби отбелязал последователната политика и постигнатия напредък в редица сфери на сътрудничеството с България в областта на отбраната и готовността на американската страна да продължава да съдейства на Министерството на отбраната.

В края на разговора било потвърдено желанието на двете страни да продължат да търсят възможности за надграждане и развитие на съвместните инициативи, включително в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ в сферата на отбраната.

Освен Ричард Шелби, в състава на делегацията са били Майк Крапо, Джон Корнин, Деб Фишер, Джон Кенеди и Роджър Маршал, става ясно от съобщение на американското посолство у нас. Според това съобщение делегацията е посетила страната, за да се срещне с представители на правителството, на американския бизнес и други за разговори относно отбраната и сигурността в региона, икономическата среда и по-широките двустранни отношения.

Членовете на делегацията са разгледали и културни обекти, които отчасти са били възстановени с американско финансиране.

Това е втората голяма делегация от конгресмени от САЩ, които посещават България това лято и то, в два последователни месеца. В периода 8-11 юли у нас на посещение беше делегация от десетина конгресмени сред които Роджър Уикър, сенатор Бен Кардин, сенатор Джон Корнин, Сенатор Том Тилис, както и членовете на Камарата на представителите на САЩ Джо Уилсън, Лойд Догет, Стив Коен, Анди Харис, Ричард Хъдсън, Марк Виси, Трент Кели и Гуен Мур. Тогава също имаше среща със служебния министър на отбраната Георги Панайотов и адмирал Евтимов в българската военноморска база във Варна. Членовете на делегацията присъстваха и на събития от Инициативата "Три морета" и проведоха среща с президента Румен Радев.
 
 

 
 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ