Втора седмица новите безработни повече от постъпилите на работа

Втора седмица новите безработни повече от постъпилите на работа

Втора седмица новите безработни повече от постъпилите на работа

За втора поредна седмица новорегистрираните безработни в цялата страна са повече от постъпилите на работа чрез бюрата по труда - съответно 5100 и малко над 4000 души. Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специалното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19, информира БНР. 

Наблюдението се извършва всяка седмица от 3 февруари насам. Данните сочат, че за периода от старта на наблюдението до 2 август включително новорегистрираните безработни са общо малко над 234 000 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда – 137 000 души. 

От средата на май до 20 юли регистрираните в бюрата по труда бяха по-малко от устроените на работа. Втора поредна седмица обаче тенденцията е обратната. 

Синдикални експерти прогнозират, че наесен предстои нов бум в безработицата и една от основните причини ще бъде краят на сезонната заетост в туризма и селското стопанство. 

До момента пик в безработицата бе отчетен между 6 и 12 април. Тогава новорегистрираните безработни бяха над 31 000, а постъпилите на работа едва 2985 души. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ