Вторият тур на изборите във Франция се очертава да бъде изключително оспорван

Вторият тур на изборите във Франция се очертава да бъде изключително оспорван

Вторият тур на изборите във Франция се очертава да бъде изключително оспорван

Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори във Франция и отива на балотаж заедно с Марин льо Пен, предаде Би Би Си.

При преброени 97% от бюлетините действащият държавен глава Еманюел Макрон получава 27,6% подкрепа срещу 23,41% за Льо Пен. Трети се нарежда Жан-Люк Меланшон с 21,95% от вота.

„Не се заблуждавайте, нищо не е решено“, каза Макрон пред свои привърженици.

Въпреки че Макрон постигна убедителна победа на първия тур, социологическите прочувания показват, че балотажът може да бъде много по-оспорван.

Лидерът на крайнодясната партия „Национален сбор“ Льо Пен призова всички, които не са гласували за Макрон, да я подкрепят на балотажа, за да може тя да „върне реда във Франция“

“Това, което ще бъде заложено на 24 април, е избор на обществото, избор на цивилизация”, каза Льо Пен пред привържениците си.

Кандидатът ветеран от крайната левица Жан-Люк Меленшон се представи по-добре в сравнение с изборите преди пет години и препоръката му към неговите привърженици може да изиграе ключова роля за финалния резултат от изборите на 24 април.

„Не трябва да давате нито един глас на Марин Льо Пен“, предупреди той своите привърженици, но за разлика от други кандидати той не изрази категорична подкрепа за Макрон.

Съставяйки повече от една пета от вота, избирателите на Меленшон могат да решат последния тур на тези избори, но има и голяма вероятност значителна част от тях просто да не гласуват.

На първия тур на изборите във Франция участваха 12 кандидати, но това бяха единствените трима, които събраха повече от 10% подкрепа. Изглежда, че много гласоподаватели са дали вота си „тактически“ поради очакванията, че нито един от останалите девет кандидата няма шанс да стигне до балотаж.

Първия тур на президентските избори във Франция бъде запомнен и с тоталния крах на двете най-популярни партии в миналото – тези на социалистите и консерваторите. Kонсервативната партия „Републиканците“ и кандидатът ѝ Валери Пекрес не успяха да съберат дори 5% от вота, които са нужди, за да получат пари от държавата, с които да покрият разходите за президентската си кампания. Вместо това те ще поучат едва 800 хил. евро – сума, която е значително по-малка от похарчената от „Републиканците“

Кандидатът на социалистите Ан Идалго привлече под 2% от гласовете.

Според проучване на Ifop вторият тур на изборите ще бъде изключително оспорван, като компанията прогнозира 51% за Макрон и 49% за Льо Пен – най-близкият резултат, който от компанията някога са прогнозирали.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ