Въвежда се единен регистър на вещите лица

Въвежда се единен регистър на вещите лица

Въвежда се единен регистър на вещите лица

Проектозаконът за изменение на Закона за съдебната власт, с който се регламентира въвеждането на eдинен регистър на вещите лица беше одобрен днес от правителството и поема към парламента.

И в момента съществува специализиран софтуер за мониторинг и контрол на вещите лица, с информация за проведените експертизи и резултатите от тях, но той се използва от съдилищата поотделно, без да има взаимна свързаност между тях и единна база данни.

Очаква се създаването на този регистър да надгради съществуващия и да позволи органите на досъдебното и съдебното производство да намират бързо и лесно експерти с подходяща специалност.

Бъдещата система ще разполага и с удобен интерфейс за избор на вещи лица на база на зададени критерии при необходимост от специфични експертизи и ниво на познание.

За всяко вещо лице системата ще поддържа електронно досие с история на изготвяните експертизи, решението на органа (приема или не заключението на експерта, с включени мотиви, дали е възложена допълнителна или повторна експертиза и с какви мотиви, в срок ли са предоставени заключенията на експерта), както и броят откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ